Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υιοθετήθηκαν οι ελληνικές θέσεις για την ενεργειακή πολιτική στη Μεσόγειο
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Δεν θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε συμφωνία που θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση
  • [03] Ένταση και συγκρούσεις στην πορεία στις Σκουριές
  • [04] Θα επανακατατεθούν στην Κομισιόν οι φάκελοι για την Πανεπιστημίου και το Φάληρο

  • [01] Υιοθετήθηκαν οι ελληνικές θέσεις για την ενεργειακή πολιτική στη Μεσόγειο

    Την υιοθέτηση του συνόλου των ελληνικών θέσεων και τροπολογιών στην έκθεση για την Ενεργειακή πολιτική στη Μεσόγειο και ιδιαιτέρως για το Νότιο Διάδρομο, πέτυχε η Ελληνική Κοινοβουλευτική Διπλωματία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ στη Χάγη, με επικεφαλής τον βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη, προβάλλοντας έτσι την σημασία της Ελλάδας στην περιοχή.

    Το αρχικό κείμενο περιείχε σε πολλά σημεία προσεγγίσεις, αναλύσεις και ορολογίες, που έθιγαν τις ελληνικές θέσεις και αντιτίθονταν στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και ορισμένες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα που αφορούσαν στο κυπριακό, στο θέμα της ΑΟΖ και στο θέμα της επίσημης ονομασίας της ΠΓΔΜ..

    Σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης παρενέβη αρχικά στην αρμόδια Επιτροπή Ενέργειας στην οποία υπέβαλλε περισσότερες απο 30 τροπολογίες και επεδίωξε συναντήσεις τόσο με το προεδρείο όσο και με τις άλλες Εθνικές Αντιπροσωπείες ενώ διαπραγματεύτηκε με την Τουρκική πλευρά, η οποία ανταποκρίθηκε εντέλει θετικά.

    Ετσι τελικά υιοθετήθηκε το σύνολο των Ελληνικών Τροπολογιών και αφαιρέθηκαν παράγραφοι, που δημιουργούσαν διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας και βουλευτής Ροδόπης, Ευριπιδης Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «η ανάδειξη αυτής της διάστασης μάς δίνει τη δυνατότητα να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε αποτελεσματικότερα τη σημασία της Ελλάδας στην περιοχή και τα εθνικά μας Δίκαια».

    [02] Αλ. Τσίπρας: Δεν θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε συμφωνία που θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση

    Την υιοθέτηση κώδικα δεοντολογίας με σειρά κανόνων που θα ισχύουν για όσους θέλουν να είναι υποψήφιοι βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ, εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου σε συνεδρίαση Γραμματέων Νομαρχιακών Επιτροπών και Οργανωτικού Γραφείου του κόμματος.

    Εκκινώντας από την θέση ότι βρισκόμαστε ενώπιον ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων ο κ. Τσίπρας επανέφερε με έμφαση το θέμα της συγκρότησης των ψηφοδελτίων και την πολιτική συμμαχιών υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς να γινόμαστε πλυντήριο, θα συγκροτήσουμε σε αξιόπιστη βάση, με προγραμματικούς όρους, έντιμα και ανοιχτά, όχι κάτω από το τραπέζι, ένα νέο πλειοψηφικό μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων».

    Προκειμένου να αποφευχθούν αντιπαραθέσεις και διαφωνίες ο κ. Τσίπρας σημείωσε προς τα κομματικά στελέχη ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε το επόμενο διάστημα οι οργανώσεις μας να γίνουν πεδίο αντιπαράθεσης ομάδων συμφερόντων στο όνομα του τάδε υποψήφιου ή του δείνα υποψήφιου» και πρόσθεσε ότι «εδώ χρειάζεται μια λεπτή ισορροπία. Χρειάζεται ταυτόχρονα να είμαστε ανοιχτοί σε κοινωνικές δυνάμεις, σε φερέγγυα πρόσωπα».

    Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Τρόικα έχει δύο στόχους: Πρώτον, επιδιώκουν να κλείσουν όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα, έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο «υποχωρήσεων» σε μια επόμενη φάση. Δεύτερον, προετοιμάζουν το έδαφος της διαπραγμάτευσης με την επόμενη κυβέρνηση, επιδιώκοντας να πιέσουν και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις συναίνεσης στην πολιτική τους.

    Δηλώνουμε κατηγορηματικά, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ότι δεν πρόκειται να κάνουμε αποδεκτή οποιαδήποτε συμφωνία θα υπάρξει από αυτή τη Βουλή με αυτή την κυβέρνηση που θα δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υποκρίνεται ότι διαπραγματεύεται.

    Ο πρωθυπουργός, εκτίμησε ο Αλ. Τσίπρας, θέλει να εμπλέξει τη διαπραγμάτευση στο πακέτο των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα σε σχέση με την προεδρική εκλογή. Είπε επίσης, ότι το μόνο που απασχολεί τον Ε. Βενιζέλο και τον Α. Σαμαρά είναι το δικό τους προσωπικό πολιτικό μέλλον και η πολιτική τους επιβίωση. Συνεπώς πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε ότι δεν θα πέσουν από μόνοι τους και θα κάνουν το παν για να παραμείνουν άλλον ενάμισι χρόνο.

    [03] Ένταση και συγκρούσεις στην πορεία στις Σκουριές

    Ένταση και συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών σημειώθηκαν το απόγευμα σε κινητοποίηση ενάντια στις μεταλλευτικές εργασίες της «Ελληνικός Χρυσός», στις Σκουριές Χαλκιδικής.

    Όταν, λίγο μετά τις 18.00, διαδηλωτές επιχείρησαν να εισέλθουν σε εργοτάξιο της επιχείρησης, αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, ώστε να τους εμποδίσουν και να διαλύσουν το πλήθος του κόσμου.

    Ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό και πετροπόλεμος, με τους διαδηλωτές να προσπαθούν εκ νέου να εισέλθουν στο εργοτάξιο και τις αστυνομικές δυνάμεις να τους εμποδίζουν κάνοντας χρήση χημικών.

    [04] Θα επανακατατεθούν στην Κομισιόν οι φάκελοι για την Πανεπιστημίου και το Φάληρο

    Πηγές του υπουργείου υποδομών υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν έκρινε πως το έργο της ανάπλασης της Πανεπιστημίου και της υλοποίησης τριών υποέργων στο Παραλιακό Μέτωπο του Φαλήρου- που επρόκειτο να δημοπρατηθούν έως το τέλος του έτους - δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι απεντάσσονται.

    «Γιατί κάποιοι βιάζονται να απεντάξουν τα έργα;» ερωτούν, ενώ προσθέτουν ότι οι φάκελοι των έργων θα υποβληθούν εκ νέου και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει τη χρηματοδότησή τους «σε έξι μήνες από σήμερα».

    Η Κομισιόν θεώρησε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη χρηματοδότηση άλλων έργων, όπως η γραμμή 4 του Μετρό και η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

    Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής τα δύο έργα απεντάσσονται από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα της περιόδου 2014-2020, καθώς η Κομισιόν έκρινε πως είναι «διακοσμητικά» και δεν είναι δυνατόν να συγχρηματοδοτηθούν με κοινοτικά κονδύλια τη στιγμή που εκκρεμεί η κατασκευή σημαντικών υποδομών και η ολοκλήρωση των διευρωπαϊκών δικτύων της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 23 November 2014 - 19:30:24 UTC