Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-09-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:15 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 12.9.1997

Αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα ότι η πολιτική που ακολουθεί την οδηγεί σε απομόνωση απηύθυναν σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μετά τις νέες απειλές για μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου, που εκτόξευσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, με αφορμή την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S-300 και την Ευρωπαϊκή πορεία της Μεγαλονήσου. Ο κ. Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του σε Κυπριακό περιοδικό, επανέλαβε ότι οποιαδήποτε απειλή σε βάρος της Κύπρου αποτελεί αιτία πολέμου για τη χώρα μας, και κάλεσε την Τουρκία να πάψει να παίζει με το θέμα των πυραύλων S- 300. Ζήτησε ακόμη από τη γειτονική χώρα να ακολουθήσει μια πολιτική που θα οδηγήσει στη μείωση της έντασης και θα ανοίξει το δρόμο για λύση του Κυπριακού. Σε συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι όσο η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλητικές της κινήσεις, τόσο περισσότερο απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που θα γίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, επισήμανε ότι το Κυπριακό θα συζητηθεί στο περιθώριο, κατά το γεύμα εργασίας, όπου τα κράτη-μέλη θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις και τα αποτελέσματα των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει επαναβεβαίωση των θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Την ανάγκη να συμβάλουν όλες οι πλευρές στην προώθηση επίλυσης του Κυπριακού, τόνισε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Kυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Αναφερόμενος στη συνάντηση, η οποία ήταν η πρώτη μετά το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών στην Ελβετία τον περασμένο μήνα, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι έγινε μια γενική ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση και συζητήθηκε το θέμα των απευθείας συνομιλιών για ανθρωπιστικά θέματα. Στο μεταξύ, για "παρεμπόδιση κάθε ουσιώδους προόδου στο κυπριακό" κατηγόρησε τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διότι εμφανίστηκε αμετανόητος και αδιάλλακτος στις συνομιλίες του Μοντρέ, ενώ αντίθετα χαρακτήρισε τον κ.Κληρίδη "ευέλικτο και πρόθυμο να συνεργαστεί". Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Financial Times", για την αποτυχία των συνομιλιών στο Μοντρέ, ο Ντενκτάς θεωρεί υπεύθυνη την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επιβεβαίωσε, ότι προτίθεται να αρχίσει τις συνομιλίες ένταξης με την Κύπρο μέσα στο 1998, ενώ απέρριψε την τουρκική υποψηφιότητα.

Tο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με την επονομασία "Ιωάννης Καποδίστριας", για την υποχρεωτική συνένωση δήμων και κοινοτήτων, ενέκρινε ομόφωνα το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρίαση. Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Παπαδόπουλος γνωστοποίησε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του μήνα στη Βουλή. "Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε ισχυρούς δήμους, νέου τύπου δήμους με τη δημιουργία ισχυρών τοπικών διοικητικών μηχανισμών, έτσι ώστε ο τόπος να πάρει μια πορεία προόδου", είπε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει το ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου με συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής και όχι με ευχές. Σχετικά με τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν για τις συνενώσεις δήμων, ο Υπουργός Εσωτερικών κατέστησε σαφές ότι η χωροταξία έχει κλείσει και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο δεν μπορεί πλέον να συζητήσει πλέον ούτε για έδρες, ούτε για την οριοθέτηση των νέων δήμων. "Είμαστε σήμερα έτοιμοι, με τις συνθήκες τις ώριμες που έχουν δημιουργηθεί, να προχωρήσουμε στη δημιουργία περίπου 780 δήμων και 120 κοινοτήτων", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν θα αντληθούν πόροι από νέες πηγές, απλώς θα γίνει ανακατανομή των πόρων που σήμερα υπάρχουν και σε πολλές περιπτώσεις δεν αξιοποιούνται στο βαθμό που θα έπρεπε. Την αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας στο νομοσχέδιο "Ιωάννης Καποδίστριας" εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Άρης Σπηλιωτόπουλος. "Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στην εθελούσια συνένωση με τη θεσμοθέτηση ισχυρών κινήτρων έτσι ώστε να έχουμε ισχυρούς, δυνατούς και βιώσιμους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης", επισήμανε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

Το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοαλβανικές σχέσεις επαναβεβαιώθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο. Ο κ. Μίλο έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη και τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο. Ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε τα φιλικά αισθήματα του ελληνικού λαού προς την Αλβανία και προσκάλεσε τον Αλβανό πρόεδρο στη χώρα μας. Σε δηλώσεις του, ο κ. Μίλο επισήμανε ότι έχει αρχίσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας, ενώ ο κ. Πάγκαλος ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Μάρτιο θα επικυρωθεί από τη Βουλή η συνθήκη φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που είχε υπογραφεί την περασμένη Άνοιξη. Ο κ. Πάγκαλος επέδωσε στον κ. Μίλο επιταγή ύψους 2 δισεκατομμυρίων δραχμών, στο πλαίσιο της οικονομικής βοήθειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την αλβανική, ενώ δάνειο 18 δισ. δραχμών θα δοθεί με ευνοϊκότατους όρους για την εκτέλεση συγκεκριμένων αναπτυξιακών έργων.

Την πρόταση να προωθηθεί, από την ελληνική πλευρά, κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής των βαλκανικών χωρών, στην Κρήτη, η υπογραφή μιας βαλκανικής διακήρυξης συνεργασίας, καταθέτει, με συνέντευξη του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την παραμονή της αναχώρησης του για την Τουρκία, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλος. Ο κ.Κωνσταντόπουλος προτείνει η ελληνική πλευρά να επιδιώξει την αναβάθμιση των σχέσεων σύνδεσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις βαλκανικές χώρες, έτσι ώστε να υπάρξουν όλες οι χρηματοδοτήσεις που θα διασφαλίσουν τη δυνατότητα τους να ανταποκριθούν στις διαδικασίες ένταξης. Σε ότι αφορά στις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρόεδρος του Συνασπισμού τάσσεται υπέρ ελληνικών πρωτοβουλιών με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης, χωρίς διαιτητές, αλλά προσθέτει ότι σε αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να ανταποκριθεί η Τουρκία.

Την αποφασιστικότητα του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση υπογράμμισε, σήμερα, ο αρμόδιος υπουργός, Γεράσιμος Αρσένης. "Σε μια εβδομάδα θα γίνει και απολογισμός των πρώτων ημερών", δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Αρσένης και πρόσθεσε: "οι άνθρωποι που δεν θέλουν να προχωρήσουν τη μεταρρύθμιση θα ξεσκεπαστούν". Ο αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ Γρηγόρης Καλομοίρης έκανε λόγο για σημαντικές ελλείψεις και προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να εξηγήσει, όπως είπε, στους γονείς και τους μαθητές για ποιους λόγους δημιουργείται αυτή τεράστια αναστάτωση στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Το μεσημέρι, εξάλλου, ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος, υπεραμύνθηκε της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και εξαπέλυσε βολές κατά μερίδας εκπαιδευτικών, λέγοντας ότι διογκώνουν τα προβλήματα.

Τη σαφή διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί κανένας νέος φόρος, ενόψει της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έδωσε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Παπαντωνίου, ερωτηθείς αν επιβληθούν νέοι φόροι, απάντησε χαρακτηριστικά: "Η απάντηση είναι απλή, όχι".

Αιχμές στην κυβέρνηση για απόκρυψη της κατάστασης της οικονομίας της χώρας άφησε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνης Σαμαράς. "Ο πρωθυπουργός αν και γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, εν τούτοις απέκρυψε τις βαθιές στρεβλώσεις που υπάρχουν και τραυματίζουν τις ζωτικές της λειτουργίες", είπε ο κ. Σαμαράς ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, ο οποίος είχε επαφές με κομματικά στελέχη της πόλης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κατέφυγε σε θριαμβολογίες για το έργο της κυβέρνησής του.

Συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς της χώρας είχε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κ. Καραμανλή με φορείς της εργοδοσίας βρέθηκαν τα προβλήματα του εμπορίου και της βιομηχανίας. Ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε από τα μέλη της ΓΣΒΕΕ και για την πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αύριο το βράδυ ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μιλήσει σε δείπνο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της HELEXPO-ΔΕΘ. Το πρωί της Κυριακής θα επισκεφθεί την 62η ΔΕΘ, όπου θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση του εκθεσιακού φορέα και στη συνέχεια θα ξεναγηθεί σε Περίπτερα. Το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη τύπου σε αίθουσα του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλλάς".

Πρόταση να συμπεριληφθεί στις Συνθήκες του Άμστερνταμ κοινή δήλωση των "15" σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος του Αγίου Όρους διατυπώνουν 35 ευρωβουλευτές με υπόμνημά τους προς το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που θα συνέλθει τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες. Τη σχετική πρωτοβουλία είχε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, και το σχέδιο της κοινής δήλωσης που προτείνουν οι 35 ευρωβουλευτές επισημαίνει: "Σε αναφορά προς την δήλωση που αφορά το καθεστώς του Αγίου Όρους των Εκκλησιών και θρησκευτικών ενώσεων ή κοινοτήτων, δηλούται ότι η Ευρωπαική Ένωση κατά την εφαρμογή των πολιτικών της θα σέβεται και θα λαμβάνει υπόψη το ειδικό καθεστώς του Αγίου Όρους, το οποίο δικαιολογείται για πνευματικούς και θρησκευτικούς λόγους και αποτελεί ιδιαίτερη έκφραση κοινής πολιτισμικής κληρονομιάς".

Nέες προοπτικές αναμένεται να διανοιχτούν για τη χώρα μας, ενόψει της επικείμενης επικύρωσης -από το ελληνικό κοινοβούλιο- της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. Η σύμβαση της Βιέννης στοχεύει στην ενοποίηση του διεθνούς εμπορικού δικαίου, με τρόπο ώστε οι διακρατικές συναλλαγές να γίνουν απλούστερες και ταχύτερες. Ήδη, 49 κράτη, στα οποία πραγματοποιούνται τα 2/3 του συνολικού όγκου των εμπορικών συναλλαγών, έχουν επικυρώσει τη σύμβαση. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται δέκα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οκτώ βαλκανικές και παρευξείνιες χώρες και μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Κίνα. Αυτά τονίστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, που διοργανώνουν σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη το τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης, το Διαβαλκανικό και Παρευξείνιο Επιχειρηματικό Κέντρο και το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Κατασχέσεις αυτοκινήτων και εκτός Αθηνών πραγματοποιούν άνδρες της τροχαίας σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας στο πλαίσιο των ελέγχων που διεξάγονται τις τελευταίες μέρες σ' ολόκληρη τη χώρα με τη βοήθεια συσκευών "αλκοτέστ". Σήμερα οι αστυνομικές αρχές ανακοίνωσαν την πρώτη κατάσχεση ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου στην περιοχή της Μακεδονίας, που έγινε σε κοινότητα του νομού Καστοριάς με "δράστη" έναν τριαντάχρονο γουνοποιό από την Αθήνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης ο Κυριάκος Τουτζίδης πραγματοποιούσε επικίνδυνους ελιγμούς οδηγώντας το αυτοκίνητό του, μάρκας "Subaru", στην κοινότητα Μανιάκοι Καστοριάς. Υποβλήθηκε σε "αλκοτέστ" και σύμφωνα με την αστυνομία η περιεκτικότητα αλκοόλ που ανιχνεύτηκε στον οργανισμό του έφθανε σε ποσοστό 3,9% με επιτρεπτό όριο 0,5% με αποτέλεσμα να κατασχεθεί το αυτοκίνητό του.

Εγκαταλελειμμένο στο προαύλιο του εργοστασίου πλαστικών στο Άργος βρέθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα το ραδιενεργό υλικό που είχαν κλέψει άγνωστοι. Οι δράστες, πιθανόν θορυβημένοι από τις ανακοινώσεις της επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για την επικινδυνότητα του υλικού, το εγκατέλειψαν στο εργοστάσιο. Την ποσότητα ραδιενεργού υλικού βρήκαν οι αστυνομικοί, μετά από ανώνυμη πληροφορία.

Με την ανώτατη τιμητική διάκριση του Κογκρέσου, το Χρυσό Μετάλλιο, θα τιμηθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το ιστορικό αυτό μετάλλιο, με το οποίο έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα μόνο τέσσερις θρησκευτικοί ηγέτες σε όλη την ιστορία του αμερικανικού Κογκρέσου, θα απονείμει στον κ. Βαρθολομαίο, ο Πρόεδρος της χώρας Μπίλ Κλίντον.

Σε απολογισμό των πρώτων 100 ημερών της διακυβέρνησης της Βουλγαρίας από την Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων, προέβη ο πρωθυπουργός Ιβάν Κόστωφ. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εκτίμησε, ότι η κυβέρνησή του άρχισε με επιτυχία την διαρθρωτική μεταρρύθμιση της οικονομίας, με στόχο να μειώσει τα ελλείμματα και τον πληθωρισμό και να πετύχει τη σταθεροποίηση της βουλγαρικής οικονομίας. Στην εισήγησή του ο Ιβάν Κόστωφ υποστηρίζει ότι η κυβέρνησή του πέτυχε τη σταθεροποίηση της νομισματικής επιτροπής, που λειτουργεί στη γειτονική χώρα, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το εθνικό νόμισμα και το τραπεζικό σύστημα, αλλά και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς τη χώρα του.

Προβληματισμούς για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, μετά από τις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, απέρριψε την πρόταση της κ. Ολμπράιτ για πάγωμα των διαδικασιών οικοδόμησης εβραϊκών οικισμών. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση στις δύο πλευρές να σταματήσουν τον φραστικό πόλεμο και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που επικρατούν στο Αιγαίο βαθμιαία θα εξασθενήσουν, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στα δυτικά και νότια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 28 βαθμούς, στα δυτικά από 15 μέχρι 32 και στα νησιά από 17 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 12 September 1997 - 17:40:24 UTC