Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-11-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:00 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 20.11.1997

Η απασχόληση και η ανεργία είναι τα θέματα της Συνόδου Κορυφής που άρχισε το απόγευμα στο Λουξεμβούργο, παρουσία των ηγετών των χωρών μελών της Κοινότητας. Το πρωί ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, συναντήθηκε με τον ομόλογό του του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερς, με τον οποίο συζήτησε το θέμα της απασχόλησης, τις λύσεις που είναι αναγκαίες να βρεθούν και τις συγκεκριμένες πολιτικές που θα βοηθήσουν στη μείωση της ανεργίας. Στη συνάντηση αυτή τέθηκαν και τα ζητήματα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Κοινότητα, η ένταξη της Κύπρου και τα ελληνοτουρκικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου μετέφερε την επιθυμία των εταίρων να μετακινηθεί λίγο η χώρα μας από τη θέση της και να αποδεχτεί να συγκληθεί η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν τα κράτη που θα βρεθούν σε ενταξιακή πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία. Ο κ. Σημίτης κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει λόγος να συγκληθεί η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη διότι είναι άνευ αντικειμένου, δεδομένου ότι οι χώρες που θα αρχίσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα έχουν απευθείας επαφές με τα κράτη μέλη και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης τόνισε ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να αναβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό η σχέση της Τουρκίας με την Κοινότητα, έτσι ώστε η Άγκυρα να μετέχει στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη. Το ζήτημα αυτό θα τεθεί εκ νέου στο αποψινό δείπνο εργασίας των 15 ηγετών, ενώ τη Δευτέρα θα συγκληθεί το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών.

Στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, καθώς και στο αν υπάρχει ακολουθία μεταξύ της αποδοχής αυτής από τη σημερινή κυβέρνηση σε σχέση με τις δηλώσεις του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου το 1993, σύμφωνα με τις οποίες η αποδοχή της ρύθμισης αυτής θα συνιστούσε πράξη εθνικής μειοδοσίας, αναφέρθηκε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννης Νικολάου, δίνοντας διευκρινίσεις για το θέμα αυτό. Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολάου, επισήμανε ότι δεν υπάρχει ακολουθία στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την κατάργηση των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης με την καθιέρωση της νέας δομής του ΝΑΤΟ και απέδωσε τη θέση της κυβέρνησης στο γεγονός ότι έχουν αλλάξει οι διεθνείς σχέσεις και η κατάσταση στην περιοχή ευθύνης του ΝΑΤΟ.

Έκκληση στην κυβέρνηση να μην αντιμετωπίσει ως υπόθεση ρουτίνας τη Σύνοδο του Λουξεμβούργου, απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατά την παρουσίαση των θέσεων του κόμματός του για την ανεργία και την απασχόληση. Το βράδυ ο κ. Κωνσταντόπουλος θα μιλήσει για το ίδιο θέμα σε συγκέντρωση που διοργανώνει το κόμμα του μαζί με άλλα επτά κόμματα της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Την πεποίθηση της ότι με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου θα αρθούν οι αδικίες που τυχόν συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, όπως η επιβάρυνση χαμηλόμισθων και οικογενειών με παιδιά, εκφράζει με συνέντευξη της σε αθηναϊκή εφημερίδα, η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου. Αναφερόμενη στην πρόσφατη νομισματική κρίση, η κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η αύξηση των επιτοκίων ήταν αναπόφευκτη, μπορούσε όμως να ήταν μικρότερη καθώς το τραπεζικό σύστημα έπρεπε να αναλάβει μέρος του κόστους.

Την κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την πρόσφατη κρίση παρουσίασαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας εκπρόσωποι του Χρηματιστηρίου, οι οποίοι παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την προστασία από τους κερδοσκόπους. Κατά τη συνάντηση αυτή τονίστηκε ότι η κρίση στο Χρηματιστήριο προκλήθηκε από τη διεθνή νομισματική κρίση και την αναταραχή που προκάλεσε στα ξένα χρηματιστήρια. Στο μεταξύ, ανοδικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1415,77 μονάδες, σημειώνοντας βελτίωση της τάξης του 1,49%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 17,8 δισεκατομμύρια δραχμές.

Την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης να επιβάλλει το κλείσιμο έξι ασφαλιστικών εταιρειών του κλάδου αυτοκινήτων ανακοίνωσε το μεσημέρι το αρμόδιο υπουργείο. Οι εταιρείες αυτές είχαν μεγάλα προβλήματα στα αποθεματικά τους. Της απόφασης του υπουργείου προηγήθηκαν έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών του. "Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις εταιρειών που δεν σέβονται τους πελάτες τους, επομένως ανακαλούνται οι άδειές τους", δήλωσε η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, ενώ ο υφυπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο διαβίβασε όλους τους φακέλους των εταιρειών αυτών στον εισαγγελέα προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη. Οι εξήντα χιλιάδες περίπου ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που μένουν ανασφάλιστοι θα καλύπτονται για ένα μήνα από το επικουρικό κεφάλαιο, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να αναζητήσουν άλλη ασφαλιστική εταιρεία. Σε άλλες 18 εταιρείες επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους από 1 μέχρι 7 εκατομμύρια δραχμές γιατί δεν ανταποκρίθηκαν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.

Παραλείψεις στον τρόπο εφαρμογής της οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την επεξεργασία των αστικών λυμάτων στην Ελλάδα, επισημαίνει η αρμόδια Επιτροπή της Ε.Ε, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού, Αλέκου Αλαβάνου, με αφορμή τη μόλυνση του πόσιμου νερού της Καστοριάς τον περασμένο Αύγουστο. "Η Ελλάδα δεν όρισε ευαίσθητες ζώνες ενώ όφειλε να το πράξει πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 1997", αναφέρεται στην απάντηση και σημειώνεται ότι πρέπει το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1998 τα ύδατα ευαίσθητων ζωνών να υποβάλλονται σε περαιτέρω επεξεργασία πέραν του δευτεροβάθμιου καθαρισμού για τα πάσης φύσεως απόβλητα από πολεοδομικά συγκροτήματα με άνω των 10.000 κατοίκους". Υπενθυμίζουμε ότι εξαιτίας της μόλυνσης του νερού της Καστοριάς με αστικά λύματα εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης είχαν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.

Πρόωρη και βλαπτική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση χαρακτήρισε τη συζήτηση για τις υποψηφιότητες στις δημοτικές εκλογές, ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με την Μαρία Δαμανάκη, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διεκδικήσει τη δημαρχία της Αθήνας. Η κ. Δαμανάκη επισήμανε ότι ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για την πρωτοβουλία της που, όπως είπε, κινείται πέρα από κομματικούς διαχωρισμούς. Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στήριξης της Μαρίας Δαμανάκη, ενώ κατηγόρησε και την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις, μέσω των συζητήσεων για τις δημοτικές εκλογές, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό του λαού από τα προβλήματα της χώρας. Τη Δευτέρα, η κ. Δαμανάκη θα έχει συνεργασία με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο και την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στο μεταξύ επιστολή προς τη Μαρία Δαμανάκη έστειλε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, τονίζοντας ότι η συνάντηση μαζί της θα ήταν ασυμβίβαστη με την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το κόμμα του, αλλά και τον αγώνα εναντίον της νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής πολιτικής. Υπερβολικό χαρακτήρισε το θόρυβο για το δήμο της Αθήνας, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να συμβάλλουν θετικά, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία εσωκομματικού δημοψηφίσματος για το θέμα των δημοτικών εκλογών.

Πρόγραμμα εμβολιασμού των νεογέννητων και των παιδιών της τελευταίας τάξης του δημοτικού με το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β΄ ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας. Το πρόγραμμα θα είναι πενταετές και αφορά περίπου διακόσιες χιλιάδες άτομα. Το ετήσιο κόστος του έχει υπολογιστεί σε 500 εκατομμύρια δραχμές. Το εμβόλιο θα παρέχεται δωρεάν στους άπορους καθώς και στους ασφαλισμένους του ΟΓΑ και του δημοσίου. Οι ασφαλισμένοι των άλλων ταμείων θα έχουν κάλυψη από τον ασφαλιστικό τους φορέα.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννης Νικολάου, τη δήλωση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Σηφουνάκη, ο οποίος επέκρινε την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου με αφορμή τροπολογία της στο νομοσχέδιο για τις τουριστικές περιοχές. Ο κ. Νικολάου, ανέφερε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως και όλοι οι βουλευτές έχουν δικαίωμα από το Σύνταγμα να διατυπώνουν τις θέσεις τους και δεν πρόκειται να το στερηθούν. Σε ό,τι αφορά την παρολίγον καταψήφιση των σχετικών διατάξεων στη Βουλή και την υπερψήφισή τους με την ψήφο του διαγραφέντος βουλευτή του ΔΗΚΚΙ, Γιάννη Καρακώστα, ο κ. Νικολάου τόνισε ότι αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση και ότι η ψήφος των βουλευτών δεν έχει ονοματεπώνυμο.

Την 1η διεθνή έκθεση φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προμηθευτών του δημοσίου "POLIS '97" που θα διαρκέσει έως τις 23 Νοεμβρίου, εγκαινίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, παρουσία του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), Δημήτρη Αβραμόπουλου. Κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη της έκθεσης, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, τόνισε ότι η POLIS '97 θα δώσει τη δυνατότητα προβολής των σημαντικών αλμάτων που έχει πραγματοποιήσει η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση την τελευταία δεκαετία. Χαιρετισμό κατά την τελετή των εγκαινίων απηύθυνε και ο πρόεδρος της HELEXPO-ΔΕΘ, Αντώνης Κούρτης.

Αρχίζουν αύριο Παρασκευή να καταφτάνουν στη Θεσσαλονίκη οι πρώτοι από τους ξένους συνέδρους που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο "Ευρώπη και ΜΜΕ: Η πολιτιστική μας κληρονομιά" που διοργανώνει στις 24-25 Νοεμβρίου στο "Μακεδονία Παλλάς", το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη ΄97". Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα διεθνή δημοσιογραφικά συνέδρια που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, και ίσως το μοναδικό που άπτεται θεμάτων πολιτισμού.

Ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές συναντήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν από το προσεχές Σάββατο έως και τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 2ης έκθεσης ειδών προστασίας από την κλοπή και τη φωτιά "SECURITY", που θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της HELEXPO-ΔΕΘ. Τη 2η SECURITY θα εγκαινιάσει το Σάββατο ο βουλευτής και πρώην Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Στέλιος Παπαθεμελής, ο οποίος θα κηρύξει παράλληλα, την έναρξη της επιστημονικής διημερίδας με θέμα "Πυροπροστασία και προστασία από την κλοπή". Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της HELEXPO-ΔΕΘ, με τη συμμετοχή επιφανών επιστημόνων, αξιωματικών της αστυνομίας και ανδρών της πυροσβεστικής.

Οι παρανομίες και οι απάτες σε κοινοτικό επίπεδο, στοίχισαν τον περασμένο χρόνο στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περίπου τριάντα δισεκατομμύρια γαλλικά φράγκα, δηλαδή το 5,4% του κοινοτικού προϋπολογισμού. Η γαλλική εφημερίδα "Dernieres Nouvelles d' Alsace" βασισμένη στην ετήσια έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δημοσιεύει τα παραπάνω στοιχεία, με τίτλο "Η Ευρώπη της απάτης". Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Ισραήλ κατόρθωσε 2000 χρόνια μετά, να επαναλάβει τους "γάμους της Κανά" με χυμό πορτοκαλιών. Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "από το 1993, οι ποσότητες χυμού πορτοκαλιού που εισήχθησαν στην Ευρώπη από το Ισραήλ, αντιπροσωπεύουν περίπου το τριπλάσιο της παραγωγικής ικανότητας του Ισραήλ".

Εξαιτίας εμπλοκής του ονόματός του σε οικονομικό σκάνδαλο, απαλλάχθηκε σήμερα, με προεδρική απόφαση, από τα καθήκοντά του ως υπουργού Οικονομικών, ο Ανατόλι Τσουμπαις, αλλά θα παραμείνει στη θέση του ως αναπληρωτής πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS. Ο Τσουμπάις, του οποίου ο ρόλος στο πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης της Ρωσίας είναι πολύ σημαντικός, κατηγορήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με το ποσό των 90.000 δολαρίων που έλαβε αυτός και άλλοι τέσσερις στενοί συνεργάτες του, για τη συμμετοχή τους στη συγγραφή βιβλίου. Επικριτές τους όμως ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα το ποσό ήταν δωροδοκία από την τράπεζα Ονέξινμπανκ, η οποία αγόρασε εταιρίες, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποίησης που διηύθυνε ο Τσουμπάις. Η τράπεζα αυτή, εξάλλου, είναι μέτοχος στον εκδοτικό οίκο που θα εκδώσει το βιβλίο, στη συγγραφή του οποίου συμμετείχε ο Τσουμπάις.

Στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης η Μπίλιανα Πλάβσιτς παρότρυνε τους Σερβοβοσνίους να υποστηρίξουν το "κύμα εκδημοκρατισμού που σαρώνει τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Δημοκρατία των Σερβοβοσνίων", στις εκλογές του Σαββατοκύριακου. Από την άλλη μεριά, ο Μόμτσιλο Κράισνικ σε δηλώσεις του, στην τηλεόραση του Βελιγραδίου κατηγόρησε την Πλαβσιτς για προδοσία, εξαιτίας της προσπάθειας της για τη δημιουργία μιας πολυεθνικής Βοσνίας. Στο μεταξύ, στο Σεράγεβο οι διεθνείς παρατηρητές έκαναν γνωστό ότι στις εκλογές θα συμμετέχουν 28 κόμματα, 3 συνασπισμοί κομμάτων και 18 ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Βροχές και τοπικές καταιγίδες προβλέπονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο αρχικά σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά. Από τη νύχτα, όμως, ο καιρός θα βελτιωθεί από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 3 μέχρι 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 7 μέχρι 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 20 November 1997 - 17:05:24 UTC