Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-09-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:30 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 24/09/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Την απομάκρυνση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., του Αττικάρχη και του διευθυντή της Ασφάλειας ανακοίνωσε ο Γιώργος Ρωμαίος μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σημίτη. - Ο πρωθυπουργός δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις Ρωμαίου και Παπαδογιαννάκη. - Αύριο το ΚΥΣΕΑ θα ορίσει το νέο αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.
  • Δ. Ρωμαίος: Στην ηγεσία της αστυνομίας η ευθύνη για το χθεσινό τραγικό συμβάν.
  • Χαροπαλεύει στην εντατική μονάδα του Ερυθρού Σταυρού η 25χρονη Αμαλία Γκινάκη - Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας μεταφέρθηκε ο Ματέι Σορίν - Νοσηλεύονται άλλοι οκτώ αστυνομικοί. - Ποινική δίωξη κατά της φίλης του κακοποιού, Πηνελόπης Αθανασοπούλου, για υπόθαλψη εγκληματία.
  • Τη βαθιά θλίψη της κυβέρνησης για τους τραυματίες από το χθεσινό τραγικό συμβάν εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
  • Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
  • Κατά της χρήσης βίας στο Κοσσυφοπέδιο οι υπουργοί Τύπου και Εξωτερικών, μετά την προειδοποίηση Σολάνα για επέμβαση του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
  • Το θεσμό του συνηγόρου του πολίτη εγκαινίασε ο πρωθυπουργός.
  • Χάθηκαν δεκαεννέα δισκέτες με απόρρητο στρατιωτικό περιεχόμενο από την τρίτη μοίρα Συστημάτων Ελέγχων της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Βίτσι Καστοριάς.
  • Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού στα γραφεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.
  • Στη δημοσιότητα η διμηνιαία έκθεση Κλίντον για το Κυπριακό.
  • Ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων Κύπρου - Ηνωμένων Πολιτειών.
  • Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Γ. Πριμακόφ: Ο Πρόεδρος Γέλτσιν δεν είχε δώσει τη συγκατάθεσή του για την υποτίμηση του ρουβλίου.
  • Βαριά ήττα γνώρισε η εθνική μας ομάδα χάντμπολ των ανδρών από τη Δανία.
  • Τοπικές ομίχλες το πρωί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά προβλέπει η Ε.Μ.Υ.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Την απομάκρυνση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αθανάσιου Βασιλόπουλου, του Αττικάρχη, Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, και του διευθυντή της Ασφάλειας, Θεόδωρου Παπαφίλη, αποφάσισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, όπως ανακοίνωσε μετά από τη συνάντηση που είχε μαζί του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος. Ο κ. Ρωμαίος, όπως και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, Γιάννης Παπαδογιαννάκης, υπέβαλαν για λόγους ευθιξίας τις παραιτήσεις τους στον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν τις έκανε δεκτές. Ο κ. Ρωμαίος επισήμανε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Σημίτη συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες του χθεσινοβραδινού τραγικού συμβάντος, ενώ υπογραμμίστηκε ότι τα τρία άτομα που απομακρύνονται είχαν την ευθύνη αυτών των επιχειρήσεων με αυτά τα θλιβερά αποτελέσματα. Επίσης αποφασίστηκε η ανάθεση σε εισαγγελέα όλων των ερευνών της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν στις ευθύνες της αστυνομίας, προκειμένου να μην συγκαλυφθούν ευθύνες και να διασαφηνιστεί πλήρως η υπόθεση.

Χαροπαλεύει στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου ''Ερυθρός Σταυρός'' η 25χρονη Αμαλία Γκινάκη, το τραγικότερο πρόσωπο του χθεσινοβραδινού μακελειού των Αχαρνών στην Αθήνα. Ο Ρουμάνος κακοποιός, ο οποίος βρίσκεται υπό καταστολή μεταφέρθηκε σήμερα από την πίσω πόρτα του νοσοκομείου με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Το μεσημέρι Αλβανός ισχυρίστηκε ότι είναι άνδρας της ασφάλειας και προσπάθησε να μπει στο θάλαμο της νευρολογικής κλινικής όπου κρατείται ο Ρουμάνος κακοποιός. Τελικά αποδείχτηκε η ταυτότητά του και συνελήφθη. Στον ''Ερυθρό Σταυρό'' και το 401 στρατιωτικό νοσοκομείο νοσηλεύονται οκτώ αστυνομικοί. Ο αρραβωνιαστικός της Αμαλίας Γκινάκη, δήλωσε ότι οι άνδρες της αστυνομίας προκαλούσαν τον Σορίν να ρίξει τη χειροβομβίδα, εκτιμώντας ότι είναι ψεύτικη, με αποτέλεσμα ο κακοποιός να εκνευριστεί και να πετάξει την απασφαλισμένη χειροβομβίδα. Στο μεταξύ, ποινική δίωξη για υπόθαλψη εγκληματία ασκήθηκε εναντίον της φίλης του κακοποιού, Πηνελόπης Αθανασοπούλου.

Τη βαθιά θλίψη της κυβέρνησης για τους τραυματίες από το χθεσινό τραγικό συμβάν εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμα ακριβής εικόνα για το τι συνέβη, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία συλλογής πληροφοριών και στοιχείων.

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τα χθεσινά επεισόδια άσκησε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος περιοδεύει στη Σύρο. "Η χθεσινή εικόνα αναπαράγει την απόλυτη βεβαιότητα ότι το ελληνικό κράτος βρίσκεται σε διάλυση και δεν μπορεί να προστατέψει τους πολίτες", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής. Για διάλυση του κράτους και όλων των μηχανισμών του έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος. Ευθύνες στην κυβέρνηση καταλόγισε το ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ανικανότητα των διωκτικών αρχών. Οι ευθύνες του πρωθυπουργού και της ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι βαρύτατες, δηλώνει το ΔΗΚΚΙ, ενώ για τραγικό ερασιτεχνισμό έκανε λόγο η Πολιτική Άνοιξη.

Η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της διευθέτησης της κρίσης στο Κόσοβο με διάλογο και χωρίς βία. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κληθείς να σχολιάσει την προειδοποίηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, για κινητοποίηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, αν η Γιουγκοσλαβία δε συμμορφωθεί στην απόφαση του ΟΗΕ για τερματισμό των εχθροπραξιών. Ο υπουργός Τύπου πρόσθεσε ότι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διατύπωσε μια πολιτική θέση και το ΝΑΤΟ έκανε επίκληση για παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα. Διευκρίνισε δε ότι δεν έχει αποφασιστεί καμιά στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή.

Υπέρ της αποφυγής των στρατιωτικών απειλών και των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά τη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τους ομολόγους του των Βαλκανικών χωρών που έχουν υπογράψει την κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στο Κοσσυφοπέδιο και συνέστησε μετριοπάθεια στις εμπλεκόμενες πλευρές.

Το θεσμό του συνηγόρου του πολίτη που ισχύει από σήμερα και στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Πρόκειται για μια ανεξάρτητη διοικητική αρχή που θα εξετάζει τα παράπονα των πολιτών σε σχέση με τη λειτουργία του κράτους. "Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται περισσότερο βέβαιοι για την άσκηση και την απόλαυση των δικαιωμάτων τους", είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι γίνεται μια προσπάθεια να αλλάξει ριζικά η παρούσα κατάσταση. Υπογράμμισε δε ότι ο νέος θεσμός θα βασίζεται στην αξιοκρατία, την κοινωνική ευαισθησία και την αποτελεσματικότητα. Ανακοίνωσε, τέλος, τη θέσπιση ενός συνοδευτικού θεσμού, του συνηγόρου των οπλιτών, έτσι ώστε οι στρατεύσιμοι να μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα.

Δεκαεννέα δισκέτες ηλεκτρονικών υπολογιστών με απόρρητο στρατιωτικό περιεχόμενο διαπιστώθηκε σήμερα ότι λείπουν από το φυλασσόμενο χώρο τους στην τρίτη μοίρα Συστημάτων Ελέγχων της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Βίτσι Καστοριάς. Στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας εκφράζεται προβληματισμός για το συμβάν ενώ άρχισαν ήδη εκτεταμένες έρευνες και ανακρίσεις.

Τα προγράμματα για τους απόδημους νέους και ο συντονισμός των προσπαθειών για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων ήταν τα βασικά προβλήματα τα οποία συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού, Σταύρου Λαμπρινίδη στα γραφεία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Ίσες αποστάσεις εξακολουθούν να τηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία, όπως διαφαίνεται στην διμηνιαία έκθεση του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, προς το Κογκρέσο για το Κυπριακό. Στην έκθεση εξισώνεται η προσγείωση ελληνικών μαχητικών τον Ιούνιο στη βάση της Πάφου, στο πλαίσιο της άσκησης "Νικηφόρος" με την προκλητική πτήση των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο. Ωστόσο αποδοκιμάζεται η πρόταση Ντενκτάς για Κυπριακή συνομοσπονδία και επαναβεβαιώνεται η στήριξη, εκ μέρους των ΗΠΑ, της δημιουργίας μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο.

Σε δυναμική ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Αμερικής θα οδηγήσει το νεοσύστατο Κυπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Νέα Υόρκη. Αυτό δήλωσε στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης. Παράλληλα, τόνισε ότι ανοίγεται ένας νέος δρόμος για τους Κύπριους επιχειρηματίες, που ενδιαφέρονται να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ανέφερε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση θα υποστηρίξει κάθε προσπάθεια που συμβάλει στη διεθνοποίηση του εμπορίου.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις που ξέσπασαν την Τρίτη στο όρος Τσίτσεβιτσα, δυτικά της Πρίστινα, σύμφωνα με αλβανικές και σερβικές πηγές. Όπως ανακοίνωσε το κέντρο πληροφοριών "Μέντια Τσένταρ" των Σέρβων δημοσιογράφων του Κοσσυφοπεδίου, τρεις αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας, που κατόρθωσαν τελικά να ανακαταλάβουν τα χωριά γύρω από τις κωμοπόλεις Βούτσιτερν και Πόλουζα. Μέλη των φιλανθρωπικών οργανώσεων που βρίσκονται στην περιοχή των συγκρούσεων ανέφεραν ότι στα δάση του όρους Τσιτσέβιτσα έχουν καταφύγει περίπου 15.000 πρόσφυγες.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Γεβγένι Πριμακόφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Γέλτσιν δεν είχε δώσει τη συγκατάθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης να υποτιμήσει τον προηγούμενο μήνα το ρούβλι. Παράλληλα ο κ. Πριμακόφ χαρακτήρισε βιαστική την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Σεργκέι Κιριένκο και της Κεντρικής Τράπεζας για υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος, προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή ζημίωσε την οικονομία. Η κατάρρευση του ρουβλίου είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν ραγδαία οι τιμές στην αγορά, να παραλύσει το τραπεζικό σύστημα και να χάσει το έθνος την εμπιστοσύνη του στο κράτος, επισήμανε ο κ. Πριμακόφ.

Βαριά ήττα γνώρισε χθες στην πόλη Ρόσκιλντε η εθνική μας ομάδα χάντμπολ των ανδρών με σκορ 42 - 20 από τη Δανία στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν αύριο το πρωί στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά θα πυκνώσουν και αργότερα θα εκδηλωθούν βροχές στα βορειοδυτικά. Αργότερα οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες που θα επεκταθούν και στα ανατολικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 11 μέχρι 25 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 μέχρι 27 και στα νησιά του Αιγαίου από 16 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που αργότερα θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 24 September 1998 - 16:40:10 UTC