Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 98-11-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 12/11/1998 (MΠΕ)

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου κατέθεσε χθες το βράδυ, παρόντος του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, τον προϋπολογισμό του 1999 μαζί με τον ισολογισμό και απολογισμό του 1997. Μαζί με τον νέο προϋπολογισμό, ο κ. Παπαντωνίου έδωσε και τις εκθέσεις των Γενικών Διευθυντών και Υπηρεσιών του Υπουργείου για την πορεία των φορολογικών εσόδων καθώς και τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων των αρμοδίων οργάνων. Πρόκειται για 100 σελίδες στις οποίες καταγράφονται 500 ονόματα φοροφυγάδων. Το αντίτυπο της "λίστας των φοροφυγάδων" δόθηκε και στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Τα ονόματα ωστόσο θα δημοσιοποιηθούν, κατά πάσα πιθανότητα, από το υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, αφού παρέδωσε τα σχετικά κείμενα στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη -όπως προβλέπει το τυπικό του κανονισμού-ζήτησε να ορισθούν οι ημερομηνίες για τη σχετική συζήτηση. Ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι η επεξεργασία του προϋπολογισμού θα αρχίσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής στις 24 Νοεμβρίου και θα έρθει προς συζήτηση στην ολομέλεια στις 17 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της 21ης του ιδίου μήνα με την ψήφισή του.

Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει αυξήσεις 2% στους μισθούς του δημόσιου τομέα, έλλειμμα κεντρικής κυβέρνησης 4%, ρυθμό αύξησης εσόδων 6,1%, αύξηση πρωτογενών δαπανών με ρυθμό 5,5% και φορολογικών εσόδων με ρυθμό 5,8%. Προβλέπει επίσης, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων κατά 16,5%, ενώ τα έσοδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεπεράσουν το 1 τρις δραχμές. Κανένας νεός φόρος δε θα επιβληθεί το 1999, ενώ βαρύτητα δίνεται στην προσπάθεια για την τόνωση της απασχόλησης με την προώθηση θεσμικών ρυθμίσεων και την καθιέρωση του κοινωνικού διαλόγου. Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις εντός του 1999, εισάγεται στο χρηματιστήριο επιπλέον ποσοστό 10% του ΟΤΕ. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας απηύθυνε σύσταση στους επιχειρηματίες για περιορισμό των κερδών και συγκρατημένες αυξήσεις μισθών.

Σε ανακοίνωση της σχετικά με το νέο προϋπολογισμό, η ΝΔ κάνει λόγο για λογιστικές ασκήσεις σε βάρος των πολιτών, επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός στηρίζεται αποκλειστικά σε αλχημείες, χωρίς να εξυπηρετεί το στόχο της ΟΝΕ. Ο νέος προϋπολογισμός είναι βαθιά ταξικός και στρέφεται ευθέως κατά των εργαζομένων και των συνταξιούχων σχολιάζει το ΚΚΕ. Για προϋπολογισμό εισοδηματικής λιτότητας, φορολογικής αφαίμαξης και εκτεταμένων εκποιήσεων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου μιλά ο Συνασπισμός. Το ΔΗΚΚΙ σημειώνει ανέφικτη επίτευξη των οικονομικών δεικτών για την ένταξη στην ΟΝΕ, ενώ η Πολιτική Άνοιξη κάνει λόγο για προαγγελία σκληρότερης λιτότητας, χωρίς ελπίδα για μελλοντική ανάπτυξη.

Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωση της, ζητεί τη λειτουργία του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων σε ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και τη σύνδεση της κατώτερης σύνταξης με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

Ξεχωριστή η παρουσία της ελληνικής άρσης βαρών και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φινλανδίας. Στη πρώτη σπουδαία διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα και μετά τις ριζικές αλλαγές στις κατηγορίες, ο Λεωνίδας Σαμπάνης σάρωσε τα χρυσά μετάλλια στην κατηγορία των 62 κιλών, κατακτώντας τρία χρυσά μετάλλια κι ένα παγκόσμιο ρεκόρ στο αρασέ.

Οι κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας συνεχίζονται και σήμερα, ενώ χθες περίπου 4.000 μαθητές, φοιτητές και καθηγητές, εξέφρασαν την αντίθεση τους στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Αρσένη, πραγματοποιώντας διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.

Αδικαιολόγητες χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με το εκπαιδευτικό κίνημα. ''Αφορούν φορείς των οποίων τα συμφέροντα θίγονται απο την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση'', είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αναφέρεται σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, διδακτήρια και διδασκαλία τα οποία βλέπουν τη δουλειά τους να συρρικνώνεται.

Οι πανεπιστημαικοί δάσκαλοι από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν να προσλαμβάνονται στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, αρκεί να έχουν επαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας, σύμφωνα με σχέδιο προεδρικού διατάγματος των υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών, το οποίο κρίθηκε νόμιμο από το ΣτΕ, όπου είχε κατατεθεί για επεξεργασία.

''Δεν συνδέεται η επικύρωση της συνθήκης του Άμστερνταμ απο την Ελληνική Βουλή με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου''. Αυτό υπογράμμισε στη Βουλή ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με θέμα τη διαδικασία κύρωσης της Συνθήκης του Άμστερνταμ, τη διεύρυνση της Ε.Ε. και την απασχόληση. Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι η πρόσφατη προσπάθεια εμπλοκής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Μεγαλονήσου από Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία που έθεσαν ως προϋπόθεση την πολιτική επίλυση του Κυπριακού, δεν μπορεί να καθυστερήσει την ψήφιση της Συνθήκης.

Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ συναντήθηκε στην Καμπέρα ο υπουργός πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για όλο το φάσμα των ελληνοαυστραλιανών σχέσεων. Ειδικότερη αναφορά, στη διάρκεια της συζήτησης έγινε ως προς την επιβεβαίωση της ως τώρα στάσης της Αυστραλίας, για το θέμα των Σκοπίων, στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Αυστραλίας στο κυπριακό πρόβλημα-ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε με τον ορισμό από την πλευρά της Αυστραλίας, ως ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό του πρέσβη κ. Σπέντερ-, στην ανάγκη προώθησης των εμπορικών σχέσεων μέσω του ελληνοαυστραλιανού επιχειρηματικού Συμβουλίου και σε ζητήματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως η πολιτιστική Ολυμπιάδα και η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Συγκλονιστικά στοιχεία για τα θανατηφόρα δυστυχήματα και τα αίτιά τους παρουσίασε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, που επεξεργάστηκε και ψήφισε το ν/σ για τον νέο κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Γ. Σκούρτης. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά κάθε χρόνο θυσιάζονται στον μολώχ της ασφάλτου 2.300 άτομα, ενώ άλλα 7.000 μένουν ανάπηρα, ένα δε στα τρία θανατηφόρα ατυχήματα δηλαδή το 35% οφείλεται στην επήρεια μέθης.

Ογδόντα χρόνια πριν, στις 11 Νοεμβρίου 1918 η Γερμανία υπέγραψε τη συνθήκη ειρήνευσης με την οποία έληξε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Στρατιωτική και πολιτική ηγεσία χθες τίμησαν την επέτειο αυτή με την κατάθεση στεφάνων στα συμμαχικά νεκροταφεία στην οδό Λαγκαδά, καθώς και στο Γ' Σώμα Στρατού.

Αφιέρωμα στη μνήμη του "πατριάρχη" του κινηματογράφου Ακίρα Κουροσάβα παρουσιάζει το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης από τις 14 ως τις 26 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο "Ολύμπιον ΙΙ". Το αφιέρωμα περιλαμβάνει οκτώ ταινίες του Κουροσάβα ("Ρασομόν", "Ο ηλίθιος", "Ο καταδικασμένος", "Επτά σαμουράι", "Ο θρόνος του αίματος", "Γιοζίμπο", "Ντέρζου Ουζάλα" και " Όνειρα") οι οποίες έχουν τιμηθεί με Όσκαρ και βραβεία από ευρωπαϊκά φεστιβάλ.

"Ανυπόστατα" χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο σχετικά με την υπόθεση κατασκοπείας του Ισραήλ στην Κύπρο προς όφελος της Τουρκίας.

Συνεχίζει να εξαπολύει κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος στην Αλβανία, Σαλί Μπερίσα, αφού και χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έκανε λόγο "για εθνοκάθαρση των Αλβανών από τους Ελληνες". "Η εθνοκάθαρση των Αλβανών από ελληνικούς εθνικιστικούς κύκλους είναι πράγματι σαν αυτήν που πραγματοποιούν οι Σέρβοι, με τη μόνη διαφορά ότι αν η εθνοκάθαρση από τους Σέρβους γίνεται με όπλα και με βία, η εθνοκάθαρση από τους Ελληνες είναι σιωπηρή και γίνεται μέσω χορήγησης βίζας, με αλλαγή ονομάτων των Αλβανών".

Μια απρόσμενη ήττα γνώρισε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης η ομάδα μπάσκετ του ΠΑΟΚ. Ο "Δικέφαλος" έχασε μέσα στην έδρα του από τη γαλλική Βιλερμπάν με σκορ 69 -65 για την 7η αγωνιστική του Δ' ομίλου της Ευρωλίγκα. Οι παίχτες του Σβι Σερφ πραγματοποίησαν τραγική εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο, όπου βρέθηκαν να χάνουν ακόμη και με 19 πόντους (15 - 34).

Βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Κατά τόπους οι καταιγίδες θα είναι έντονες ενώ χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά. Το απόγευμα και από τα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 7 μέχρι 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 9 μέχρι 20 και στα νησιά του Αιγαίου από 13 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και πιθανόν πρόσκαιρη καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι μέχρι ισχυροί, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 9 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Thursday, 12 November 1998 - 6:40:10 UTC