Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 98-11-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:48 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη, 24/11/1998 (MΠΕ)

Τίτλοι ειδήσεων:

  • Υποχωρεί η κακοκαιρία σε όλη τη χώρα. - Το πρωί άρχισε η καταγραφή των ζημιών.
  • Δ. Ρέππας: Επιδείχθηκε ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.
  • Προειδοποίηση από την Κομισιόν στην Τουρκία για το θέμα Οτσαλάν.
  • Δηλώσεις Ρέππα για την υπόθεση Οτσαλάν.
  • Στους δρόμους κατέβηκαν σήμερα οι συνταξιούχοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
  • Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Νέα γελοιοποίηση της τουρκικής προπαγάνδας.
  • Συναντήσεις Γκράνιτς με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο.
  • Εκτιμήσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών για τη Βαλκανική πολιτική της Ελλάδας.
  • Αρχισε το πρωί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 1999.
  • Με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, συναντήθηκαν το μεσημέρι οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας.
  • Κρούσμα μαζικής δηλητηρίασης σημειώθηκε στη Νέα Μάδυτο Θεσσαλονίκης.
  • Αστικός χάρτης για τυφλούς δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα,.
  • Κ. Μπριλ: Πρόθυμες οι ΗΠΑ να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού.
  • Λίγες ώρες χωρίζουν τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό από τις κρίσιμες μάχες για την 5η αγωνιστική των ομίλων του Τσαμπιονς Λιγκ.
  • Χαμόγελα σκόρπισε σήμερα η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών στην Ιαπωνία.
  • Κλήρωση αύριο για το Κύπελλο Ελλάδας στο ποδόσφαιρο.
  • Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν αύριο.

Οι ειδήσεις αναλυτικά:

Υποχωρεί η κακοκαιρία σε όλη τη χώρα. Το πρωί άρχισε η καταγραφή των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Μεγάλες είναι οι ζημιές στην Αργολίδα και τη Φθιώτιδα. Σήμερα πυκνή ομίχλη επικρατεί στη Δυτική Μακεδονία με αποτέλεσμα η συγκοινωνία να γίνεται δύσκολα και να χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς των αυτοκινήτων. Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κατευθύνονται σε όλο το επαρχιακό δίκτυο των νομών Φλώρινας, Καστοριάς, Γρεβενών και Κοζάνης. Στο δρόμο Κοζάνης - Ιωαννίνων στην περιοχή του Πενταλόφου λόγω παγετού υπάρχουν ακινητοποιημένες πολλές νταλίκες με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στη συγκοινωνία. Από τη νεροποντή που έπεσε στο νομό Χαλκιδικής πλημμύρισαν 250 ισόγεια σπίτια και καταστήματα στην περιοχή Διονυσίου.

Επιδείχθηκε ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού κατά την αντιμετώπιση των καταστροφών από την κακοκαιρία, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ταυτόχρονα επέρριψε ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις και κρατικούς λειτουργούς, για τη μη εκτέλεση έργων υποδομής, λέγοντας ότι "αντιμετωπίζουμε αμαρτίες προηγούμενων δεκαετιών". Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι ξεκίνησε η διαδικασία χορήγησης του βοηθήματος των 200.000 δραχμών στους πληγέντες, όπως και η καταγραφή των ζημιών.

Ενδεχόμενη επίσημη απόφαση της Τουρκίας για μποϋκοτάζ των ιταλικών προϊόντων, με αφορμή το θέμα Οτσαλάν, συνιστά παραβίαση της συμφωνίας σύνδεσης της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να οδηγήσει σε αντίποινα. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα.

Κατηγορηματικά διέψευσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την πληροφορία ότι ο ηγέτης των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν πέρασε από το αεροδρόμιο της Αθήνας. Ο κ. Ρέππας σημείωσε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναδείξει σε διεθνές επίπεδο το Κουρδικό και έχει φέρει το πρόβλημα για συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Για τις εξελίξεις στο κουρδικό και για τη σύλληψη του ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν ενημέρωσε σήμερα την Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ αντιπροσωπεία της "Επιτροπής Αλληλεγγύης Κουρδιστάν".

Στους δρόμους κατέβηκαν σήμερα οι συνταξιούχοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διαμαρτυρόμενοι για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης. Στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος και με πορεία έφτασαν στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας όπου είχαν συνάντηση με τον υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου. Στη Θεσσαλονίκη οι συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του ΕΚΘ και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον υπουργό Γιάννη Μαγκριώτη και προγραμματίστηκε νέα συνάντηση για την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακραία γελοιοποίηση της τουρκικής προπαγάνδας χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, την ενέργεια της Αγκυρας να κυκλοφορήσει χάρτη στον οποίο εμφανίζει ελληνικά νησιά υπό τουρκική κυριαρχία. Η Ελλάδα είπε, αντιμετωπίζει την υπόθεση με τις δέουσες ενέργειες, ενώ σημείωσε πως η βιομηχανία της τουρκικής προπαγάνδας δεν έχει κατορθώσει να παραπλανήσει τον κόσμο καθώς όλοι γνωρίζουν σε ποιον ανήκουν τα νησιά.

Συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, είχε σήμερα στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κροατίας, Μάτε Γκράνιτς. Στο επίκεντρο των συναντήσεων αυτών βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις αλλά και η κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων. Ο κ. Γκράνιτς ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα τη λήψη άμεσων μέτρων για τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Γκράνιτς, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο Κυπριακό και τόνισε ότι η Άγκυρα δεν έχει δικαίωμα να απειλεί και να στέλνει τελεσίγραφα όταν η ίδια η Τουρκία διατηρεί μονίμως μαχητικά στα κατεχόμενα.

Την εκτίμηση ότι αποδίδει πάρα πολύ καλά αποτελέσματα η βαλκανική πολιτική της χώρας μας, έκανε ο γενικός γραμματέας για ευρωπαϊκά θέματα του υπουργείου Εξωτερικών καθηγητής Στέλιος Περάκης, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε πως πρέπει να γίνει πιο έντονος ο ρόλος της Ελλάδας προς την κατεύθυνση ενσωμάτωσης των βαλκανικών χωρών στις ευρωπαϊκές διαδικασίες. Στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Μελετών Χερσονήσου του Αίμου ο κ. Περάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει την ιστορική γνώση της βαλκανικής και ενδιαφέρεται πραγματικά για την ασφάλεια της περιοχής και επισήμανε τους κινδύνους για την Ευρώπη και τα Βαλκάνια αν δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες προσέγγισης των βαλκανικών χωρών με την Ε.Ε.

Αρχισε το πρωί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 1999. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί δικαίωση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης ενόψει της ΟΝΕ. Για φορολογική επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα έκαναν λόγο οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, συναντήθηκαν το μεσημέρι οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων της χώρας. Σε δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε την ανάγκη σύστασης εθνικού συμβουλίου για τη χάραξη μακροχρόνιας πολιτικής στην παιδεία. Δήλωσε, εξάλλου, ότι είναι ευθύνη του κ. Σημίτη να αναστείλει την εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που, όπως είπε, έχει αποδειχτεί αναποτελεσματική ενώ έχει προκαλέσει κοινωνικές εντάσεις.

Κρούσμα μαζικής δηλητηρίασης σημειώθηκε στη Νέα Μάδυτο Θεσσαλονίκης. Πενταμελής οικογένεια δηλητηριάστηκε, υπό άγνωστες συνθήκες. Ο πατέρας έχασε τη ζωή του ενώ σε κώμα βρίσκονται η μητέρα, τα δύο παιδιά και η γιαγιά τους.

Αστικός χάρτης για τυφλούς δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, από το τμήμα τοπογράφων μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Πρόκειται για έναν φορητό ανάγλυφο χάρτη από εύκαμπτο και ανθεκτικό πλαστικό υλικό και βασίζεται στο σύστημα αφής Breil. Ο χάρτης αποτελείται από τμήματα περιοχών της Θεσσαλονίκης κάθε ένα από τα οποία έχει μέγεθος Α3. Τρία υποδείγματα αυτού του χάρτη θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά την Παρασκευή στο Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια του 5ου Εθνικού Συνεδρίου Χαρτογραφίας.

Tην προθυμία των ΗΠΑ να συνεχίσουν τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού, επανέλαβε ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, ο οποίος παρά την παραδοχή ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, δήλωσε αισιόδοξος ότι "στο τέλος θα υπάρξουν αποτελέσματα". Σε δηλώσεις του μετά την τελετή υπογραφής επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, ο κ.Μπριλ σχολιάζοντας τη σχετική δέσμευση του προέδρου Μπιλ Κλίντον προς τους ομογενείς στις ΗΠΑ, χαρακτήρισε δυναμικές τις διπλωματικές προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου και επισήμανε ότι "επιθυμία του είναι να αφήσει στο τέλος της προεδρίας του ένα ρεκόρ επιλυμένων προβλημάτων".

Λίγες ώρες χωρίζουν τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό από τις κρίσιμες μάχες για την 5η αγωνιστική των ομίλων του Τσαμπιονς Λιγκ. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει την προετοιμασία του σε ελληνικό έδαφος, και αύριο στις 9:45 το βράδυ θα φιλοξενήσει στο κατάμεστο -όπως όλα δείχνουν- ΟΑΚΑ την Πόρτο. Οι παίχτες του Παναθηναϊκού αναχώρησαν σήμερα για το Κίεβο, όπου εκτός από τη Δυναμό θα πρέπει να αντιμετωπίσουν στις 7:45 το βράδυ και το ψύχος.

Χαμόγελα σκόρπισε στην εθνική μας ομάδα βόλεϊ των ανδρών η πρώτη νίκη για τη β' φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος που διεξάγεται στην Ιαπωνία. Οι παίχτες του Στέλιου Καζάζη κέρδισαν σήμερα την Κίνα με 3 - 1 σετ και πήραν τους πρώτους δύο βαθμούς στη διοργάνωση.

Στην κληρωτίδα θα μπουν αύριο στις 3:30 το μεσημέρι 30 ποδοσφαιρικές ομάδες από την Α', Β' και Γ' εθνική κατηγορία, προκειμένου να διεξαχθεί στο ξενοδοχείο "Κάραβελ" στην Αθήνα η κλήρωση για τη β' φάση του κυπέλλου Ελλάδας. Από τις 30 ομάδες, δύο τυχερές θα εξαιρεθούν και θα περάσουν στην επόμενη φάση χωρίς αγώνα. Η κλήρωση θα αναδείξει 14 ζευγάρια τα οποία θα αναμετρηθούν στις 16 Δεκεμβρίου, σε νοκ - άουτ αναμετρήσεις.

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν αύριο στην κεντρική και νότια Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές στα δυτικά και τα βόρεια, καθώς και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 0 μέχρι 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 6 μέχρι 19 και στα νησιά του Αιγαίου από 10 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου. Π.Γ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v2.00 run on Tuesday, 24 November 1998 - 17:05:20 UTC