Σημαία

Επιλογή Μήνα

Ανασκόπηση 1998
Ι Ο Υ Λ Ι Ο Σ

1/7: Κλιμακώθηκε η ένταση στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς οι σερβικές δυνάμεις συνέχισαν να βάλλουν εναντίον θέσεων των Αλβανών αυτονομιστών σε χωριά γύρω από την Πρίστινα και επιχείρησαν να ανακαταλάβουν την κωμόπολη Μπελάτσεβατς, που ήταν υπό τον έλεγχο των ενόπλων Αλβανών. Σε σύγκρουση Σέρβων και αυτονομιστών στα σύνορα με την Αλβανία σκοτώθηκαν 8 αλβανόφωνοι.
Η σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων του Κοσσυφοπεδίου η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα για να εξεταστεί η μελλοντική στρατηγική και η κοινή δράση τους ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα. H ΔΣ πρότεινε τη συγκρότηση "του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου", η οποία θα έθετε υπό έλεγχο τον ΑΣΚ. Η θέση αυτή απορρίφθηκε από τον Αντέμ Ντεμάτσι του Κοινοβουλευτικού Κόμματος Κοσσυφοπεδίου και τον πρόεδρο του νεοσύστατου κόμματος Αλβανικό Δημοκρατικό Κίνημα Ρετζέπ Τσόσια, οι οποίοι πρότειναν τη συγκρότηση "Εθνικού Συμβουλίου των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου", στο οποίο θα συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων και των οργανώσεων, το οποίο θα ήλεγχε τον ΑΣΚ.

3/7: Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιχείρηση - αστραπή στο χωριό Κίεβο, στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το χωριό, το οποίο βρισκόταν στην κατοχή ένοπλων Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.
Βόμβα εξερράγη στην Πρίστινα σε πολυκατοικία, στην οποία διέμεναν αξιωματικοί του γιουγκοσλαβικού στρατού. Από την έκρηξη δεν υπήρξαν θύματα, αλλά προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές.

5/7: Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Νικολάι Αφανασιέφσκι, πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Πρίστινα με σκοπό να προωθήσουν την επανέναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στο Βελιγράδι και τους εκπροσώπους των Αλβανών. Ο Αμερικανός διπλωμάτης μετά το τέλος της συνάντησης με τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο δήλωσε ότι "οι ΗΠΑ και οι χώρες-μέλη της "ομάδας επαφής" τάσσονται υπέρ της αλλαγής του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, εντός όμως του πλαισίου της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας". Ο Ρώσος υφυπουργός μίλησε για ταύτιση απόψεων Μόσχας-ΗΠΑ για την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων στο Κοσσυφοπέδιο, εκτός από ένα, που αφορά τη συμμετοχή του ΑΣΚ στις συνομιλίες Πρίστινα- Βελιγραδίου, θέση την οποία υποστήριξαν οι ΗΠΑ, αλλά βρήκε αντίθετη τόσο τη Μόσχα όσο και το Βελιγράδι.

6/7: Ένα πρώτο βήμα "συνεχούς" παρουσίας της διεθνούς κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο για την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και τους εκπροσώπους των Αλβανών άρχισε με την αποστολή διεθνών διπλωματικών παρατηρητών στη σερβική επαρχία. Την αποστολή των παρατηρητών που συγκροτούσαν οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανακοίνωσαν από την Πρίστινα ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Νικολάι Αφανασιέφσκι.

8/7: Οι εκπρόσωποι της Ομάδας Επαφής σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Βόννη σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών απηύθυναν έκκληση στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου να απαγορευθεί η χρηματοδότηση και ο εξοπλισμός των ένοπλων ομάδων από το εξωτερικό. Τα μέλη της Ομάδας Επαφής πρότειναν "στοιχεία σχεδίου για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου και αναγνώρισαν στις αρχές του Βελιγραδίου προσπάθεια για την εξομάλυνση της διαμάχης.
Οι συγκρούσεις στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο αλλά και στη συνοριακή γραμμή Αλβανίας-Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Οι Αλβανοί αυτονομιστές προσπάθησαν να ανοίξουν διάδρομο για την ασφαλή μεταφορά όπλων και πυρομαχικών από την Αλβανία στο Κοσσυφοπέδιο.
14/7: Εκπρόσωποι πέντε κομμάτων της σερβικής αντιπολίτευσης, τα οποία συσπειρώθηκαν γύρω από το νεοϊδρυθέντα συνασπισμό του πρώην ομοσπονδιακού πρωθυπουργού της Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Πάνιτς "Συμμαχία για την αλλαγή" ταξίδεψαν στην Πρίστινα, όπου είχαν συνομιλίες με εκπροσώπους των Σέρβων και των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή.

15/7: Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας, Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς συναντήθηκε στο Βελιγράδι με αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ. Στη συνάντηση εξετάστηκαν το θέμα εγκατάστασης μόνιμης αποστολής του ΟΑΣΕ τόσο στο Κοσσυφοπέδιο, όσο και στην περιοχή του Σάντζακ και στη Βοϊβοντίνα, όπου είναι έντονη η παρουσία του ουγγρικού στοιχείου, οι δυνατότητες επιστροφής της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας στις τάξεις του ΟΑΣΕ και η αποδοχή του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες ως αντιπροσώπου του ΟΑΣΕ για την επίλυση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο.
Ο προκαθήμενος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Παύλος και τα μέλη της Αρχιερατικής Συνόδου ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο και την αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή

16/7: Αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλλαν σήμερα στα γραφεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσσυφοπεδίου του κόμματος του ηγέτη των Αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα και κατέσχεσαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του αποκαλούμενου ''Κοινοβουλίου'' των Αλβανών. Η συνεδρίαση αυτή του ''Κοινοβουλίου'' αφορούσε τη σύστασή του σε σώμα και πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος του Ιμπραήμ Ρουγκόβα. Η συνεδρίαση του ''Κοινοβουλίου'' των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου ήταν η πρώτη από τις παράλληλες εκλογές που είχαν διεξάγει οι Αλβανοί της περιοχής στις 22 Μαρτίου. Στο ''Κοινοβούλιο'' το οποίο αριθμεί 30 μέλη συμμετέχουν πέντε κόμματα εκ των οποίων η Δημοκρατική Συμμαχία του Ρουγκόβα έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

19/7: Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Οράχοβατς του Κοσσυφοπεδίου μεταξύ σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και ένοπλων Αλβανόφωνων. Νέα επεισόδια σημειώθηκαν και στα σύνορα της ΟΔΓ- Αλβανίας, στη μεθοριακή διάβαση Τζεραβίτσα όταν εκατοντάδες ένοπλοι Αλβανοί προσπάθησαν να εισέλθουν στο Κοσσυφοπέδιο από τη γειτονική Αλβανία. Στις συμπλοκές που ακολούθησαν σκοτώθηκαν τουλάχιστον είκοσι Αλβανοί και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες όπλων. Τα επεισόδια στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας-Αλβανίας και οι μάχες στην πόλη Οράχοβατς ήταν από τα πιο σοβαρά σε έκταση και ένταση από τότε που ξέσπασαν οι ένοπλες συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο, στα τέλη Φεβρουαρίου.
Άγνωστοι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν στην Πρίστινα τον επικεφαλής του Κέντρου Πληροφοριών του Κοσσυφοπεδίου Ενβέρ Μαλιόκου.

25/7: Νέες μάχες σημειώθηκαν στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο ανάμεσα στις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας και τους αντάρτες του ΑΣΚ. Οι μάχες επικεντρώθηκαν σε ορισμένα σημεία του αυτοκινητοδρόμου Πρίστινα - Πετς, καθώς και στο χωριό Κίεβο, όπου πριν ένα μήνα η σερβική αστυνομία και οι ένοπλοι Αλβανόφωνοι είχαν συγκρουστεί, καθώς ο έλεγχός του έχει στρατηγική σημασία για τον έλεγχο της περιοχής του κεντρικού Κοσσυφοπεδίου. Το σερβικό κέντρο μέσων ενημέρωσης μετέδωσε ότι από τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν έντεκα ένοπλοι Αλβανόφωνοι, δύο αστυνομικοί.

27/7: Οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας, μετά από τριήμερες συγκρούσεις με ενόπλους αλβανόφωνους του ΑΣΚ επανέκτησαν πλήρως τον έλεγχο στο οδικό δίκτυο Πρίστινα - Πετς. Οι μάχες όμως συνεχίστηκαν κατά μήκος της άλλης μεγάλης οδικής αρτηρίας του Κοσσυφοπεδίου στη γραμμή Πρίστινα - Πρίζρεν, ενώ νέες συγκρούσεις ξέσπασαν κοντά στη μεθοριακή γραμμή Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης κ. Αποστολίδης και ο διευθυντής βαλκανικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κοράντης επέδωσαν στον Πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς γραπτό μήνυμα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη. Το μήνυμα στο οποίο διατυπώνονταν οι ελληνικές θέσεις σχετικά με την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και προτάσεις για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου με ειρηνικά μέσα.

28/7: O Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος αποδέχτηκε την ελληνική πρόταση για αύξηση των παρατηρητών της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο, υπό την προϋπόθεση προηγουμένως αυτοί να έχουν διαπιστευτεί στις πρεσβείες τους στο Βελιγράδι.

31/7: Περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι χωριών και κωμοπόλεων στο Κοσσυφοπέδιο εγκατέλειψαν τις εστίες τους, μετά την προέλαση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και συνωθήθηκαν προς το χωριό Γιούνικ, κοντά στα αλβανικά σύνορα.


Ανασκόπηση 1998 (Γιουγκοσλαβία)

Γενικά Στοιχεία | Πολιτική | Πρόσωπα | Οικονομία | Αμυνα

Ιανουάριος | Φεβρουάριος | Μάρτιος | Απρίλιος | Μάιος | Ιούνιος
Ιούλιος | Αύγουστος | Σεπτέμβριος | Οκτώβριος | Νοέμβριος

Αλβανία | Αρμενία | Αζερμπαϊτζάν | Βουλγαρία | Γεωργία | Γιουγκοσλαβία | Ελλάδα
Κροατία | Κύπρος | Μολδαβία | Ουκρανία | ΠΓΔΜ | Ρουμανία | Ρωσία | Τουρκία

Για σχόλια και παρατηρήσεις επικοινωνήστε με webmaster@philippos.mpa.gr
© 1998 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων