Σημαία

Επιλογή Μήνα

Ανασκόπηση 1998
Μ Α Ρ Τ Ι Ο Σ

2/3: Ο ηγέτης των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα απηύθυνε έκκληση προς τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να ασκήσουν πίεση στο Βελιγράδι, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τις σερβικές αστυνομικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο.
Περίπου 60.000 Αλβανοί πραγματοποίησαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Πρίστινα για τα πολύνεκρα επεισόδια στην Ντρένιτσα μεταξύ αστυνομικών και μασκοφόρων Αλβανών. Η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα και αντλίες νερού.

5/3: Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επαναφέρουν τις κυρώσεις εναντίον του Βελιγραδίου στο αρχικό τους επίπεδο, ανακαλώντας τις παραχωρήσεις που είχαν προσφέρει στη Γιουγκοσλαβία εξαιτίας της στάσης της σερβικής κυβέρνησης στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.
Συγκρούσεις μεταξύ των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και των Αλβανών ανταρτών σημειώθηκαν σε δεκάδες χωριά στο Κοσσυφοπέδιο. Στο χωριό Πρέκαζ σκοτώθηκαν 20 Αλβανοί. Ο γιουγκοσλαβικός στρατός διέψευσε πληροφορίες ότι συμμετείχε σε επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο.

6/3: Πρεσβευτές των χωρών μελών της Ομάδας Επαφής είχαν στην Πρίστινα ξεχωριστές συνομιλίες με τους ηγέτες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και τις σερβικές αρχές.

7/3: Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος μετά τις συναντήσεις που είχε στο Βελιγράδι με τους προέδρους της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο δια της διπλωματικής οδού.
Ψηφοφορία διεξήχθη στη σερβική Βουλή, η οποία ενέκρινε την πρόταση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αποδοχή ή όχι διεθνούς μεσολάβησης στην επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου

8/3: Χιλιάδες Αλβανές του Κοσσυφοπεδίου πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στην Πρίστινα κατά των επιχειρήσεων της σερβικής αστυνομίας εναντίον του αλβανικού πληθυσμού.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο της Ο. Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογό του Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς.

9/3: Πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο σύσκεψη της Ομάδας Επαφής με θέμα το Κοσσυφοπέδιο. Η Ρωσία αντιτάχθηκε στην επιβολή κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας, αλλά δέχθηκε την αποστολή μεσολαβητή της ομάδας στην περιοχή. Οι υπόλοιπες χώρες της ομάδας επαφής συμφώνησαν στην επιβολή διεθνούς εμπάργκο όπλων στη Γιουγκοσλαβίας και απείλησαν ότι θα "παγώσουν" τα ξένα κεφάλαια μέσα σε 10 μέρες.

10/3: Μαζική έξοδο από τις περιοχές κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο πραγματοποίησαν οι Αλβανοί.
Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα και ο Αμερικανός απεσταλμένος στα Βαλκάνια Ρόμπερντ Γκέλμπαρντ συναντήθηκαν στην Πρίστινα.

11/3: Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα διέψευσε ότι το Βελιγράδι απηύθυνε επίσημη πρόσκληση για διάλογο και εξέφρασε την ετοιμότητα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου να συμμετάσχουν στις διμερείς συνομιλίες με την προϋπόθεση ότι δεν θα τεθούν όροι. Την επόμενη ημέρα όμως οι ηγέτες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες με τους αντιπροσώπους της σερβικής κυβέρνησης.

13/3: Αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης μετέβη σε Βελιγράδι και Πρίστινα.

15/3: Η σερβική κυβέρνηση απέστειλε νέα γραπτή πρόσκληση για διάλογο στους ηγέτες των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν αρνηθεί για δεύτερη φορά να παραστούν στις συνομιλίες με την σερβική κυβερνητική αντιπροσωπεία.

19/3: Αλβανοί φοιτητές πραγματοποίησαν ειρηνικές διαδηλώσεις στην Πρίστινα και άλλες πόλεις του Κοσσυφοπεδίου.
Η Γιουγκοσλαβία υπέβαλλε αίτηση για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, παρά τη διεθνή κριτική κατά της καταπίεσης των σερβικών αστυνομικών δυνάμεων στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και Γαλλίας Κλάους Κίνκελ και Ιμπέρ Βερντρίν ταξίδεψαν στο Βελιγράδι για συνομιλίες με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία σχετικά με την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Οι κύριοι Κίνκελ και Βερντρίν συναντήθηκαν με τον Γιουγκοσλάβο ομόλογο τους Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς και τον πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, με τον πρόεδρο της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς, με εκπροσώπους της σερβικής αντιπολίτευσης, καθώς και με εκπροσώπους Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου

20/3: Χιλιάδες Σέρβοι διαδήλωσαν στην πόλη Τζακόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην επίσημη πολιτική που εφαρμόζει το Βελιγράδι στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

21/3: O πρώην πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μόμιρ Μπουλάτοβιτς και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να ιδρύσουν νέο κόμμα, του Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα Μαυροβουνίου. Ο κ. Μπουλάτοβιτς έχασε το προεδρικό αξίωμα στις εκλογές του προηγούμενου χρόνου, όταν εξελέγη πρόεδρος ο αντίπαλός του Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος προερχόταν από το ίδιο κόμμα, το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών (DPS). Έκτοτε το DPS έχει διασπαστεί σε δύο μέρη και ο κ. Μπουλάτοβιτς προχώρησε με τους υποστηρικτές του στη δημιουργία του νέου κόμματος

22/3: Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου προσήλθαν στις κάλπες για τη διεξαγωγή των παράλληλων "προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών", τις οποίες το Βελιγράδι τις χαρακτήρισε παράνομες. Οι "κοινοβουλευτικές εκλογές" διεξήχθησαν για την ανάδειξη 130 βουλευτών που αριθμεί το "κοινοβούλιο" των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Σε αυτές συμμετείχαν περίπου 10 αλβανικά πολιτικά κόμματα, ενώ επτά κόμματα, μεταξύ αυτών και το Κοινοβουλευτικό Κόμμα του Αντέμ Ντεμάτσι, το δεύτερο σε δύναμη αλβανικό πολιτικό κόμμα του Κοσσυφοπεδίου μετά το κόμμα του Ρουγκόβα είχαν ζητήσει την αναβολή των εκλογών θεωρώντας ότι οι παρούσες συνθήκες στο Κόσοβο καθιστούν αδύνατη τη διεξαγωγή των εκλογών.

23/3: Σημαντικό βήμα για την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο σηματοδότησε η υπογραφή της συμφωνίας για την εξομάλυνση του εκπαιδευτικού συστήματος στο Κοσσυφοπέδιο. Τη συμφωνία υπέγραψαν στην Πρίστινα εκπρόσωποι της "ομάδας 3 συν 3" (τρεις εκπρόσωποι των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και τρεις της σερβικής κυβέρνησης). Η συμφωνία είχε μονογραφεί τον Αύγουστο του 1996, μεταξύ του τότε Προέδρου της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του ηγέτη των αλβανόφωνων, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, αλλά δεν είχε εφαρμοστεί. Το κείμενο της συμφωνίας συνέταξε η καθολική οργάνωση "Sant Egidio", η οποία συμμετείχε στις συζητήσεις μεταξύ αλβανικής και σερβικής πλευράς για την εφαρμογή της.
Η Δημοκρατική Συμμαχία Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσε ότι ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα αναδείχθηκε πρόεδρος των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου συγκεντρώνοντας το 95% των ψήφων στις εκλογές που διεξήχθηκαν στις 22 του μήνα χωρίς να αναγνωρίζονται από το Βελιγράδι. Ο κ.Ρουγκόβα, ο οποίος είναι ο μη αναγνωρισμένος από το Βελιγράδι, πρόεδρος των Αλβανών της περιοχής από το 1992 ήταν και ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία καθώς η μόνη αντίπαλος του, η κ.Λουλέτα Πούλα-Μπεκίρι του Σοσιαλκδημοκρατικού κόμματος είχε αποσυρθεί από τις εκλογές.

24/3: H Σερβία απέκτησε κυβέρνηση συνασπισμού αποτελούμενη από την Αριστερή Συμμαχία της οποίας ηγείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και από το Ριζοσπαστικό Κόμμα του εθνικιστή Βόϊτσλαβ Σέσελι. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Μίρκο Μαριάνοβιτς κατέθεσε την πρόταση για κυβέρνηση σοσιαλιστών και εθνικιστών και υπέρ αυτής ψήφισαν 169 βουλευτές από τους 220 που παρέστησαν στη συνεδρίαση της Βουλής. Η νέα κυβέρνηση προέκυψε από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 1997, στις οποίες κανένα κόμμα δεν είχε λάβει την απαραίτητη πλειοψηφία για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. Από τον Σεπτέμβριο η Σερβία παρέμενε υπό προσωρινή κυβέρνηση.

25/3: Η Ομάδα Επαφής συνεδρίασε στη Βόννη και αποφάσισε να αναβάλει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Γιουγκοσλαβία. Επίσης επανέλαβε αίτημα στο Βελιγράδι να αποσύρει τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις από το Κοσσυφοπέδιο και να προχωρήσει σε διάλογο χωρίς όρους με την ηγεσία των αλβανόφωνων.

27/3: O πρόεδρος του ΟΑΣΕ, και υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Μπόνισλαβ Γκέρεμεκ πραγματοποίησε διαδοχικές επισκέψεις σε Βελιγράδι και Πρίστινα με στόχο την προετοιμασία του εδάφους για έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα στο Βελιγράδι και τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.


Ανασκόπηση 1998 (Γιουγκοσλαβία)

Γενικά Στοιχεία | Πολιτική | Πρόσωπα | Οικονομία | Αμυνα

Ιανουάριος | Φεβρουάριος | Μάρτιος | Απρίλιος | Μάιος | Ιούνιος
Ιούλιος | Αύγουστος | Σεπτέμβριος | Οκτώβριος | Νοέμβριος

Αλβανία | Αρμενία | Αζερμπαϊτζάν | Βουλγαρία | Γεωργία | Γιουγκοσλαβία | Ελλάδα
Κροατία | Κύπρος | Μολδαβία | Ουκρανία | ΠΓΔΜ | Ρουμανία | Ρωσία | Τουρκία

Για σχόλια και παρατηρήσεις επικοινωνήστε με webmaster@philippos.mpa.gr
© 1998 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων