Σημαία

Επιλογή Μήνα

Ανασκόπηση 1998
Μ Α Ϊ Ο Σ

1/5: Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση καταδίκασε την απόφαση της Ομάδας Επαφής για την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της λέγοντας ότι ισοδυναμούν με πίεση και παρέμβαση στα εσωτερικά της θέματα. Σέρβοι φοιτητές πραγματοποίησαν διαδηλώσεις στην Πρίστινα διαμαρτυρόμενοι για την επιβολή των κυρώσεων.
Αλβανοί φοιτητές του πανεπιστημίου της Πρίστινα συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του ιδρύματος ζητώντας την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας Ρουγκόβα - Μιλόσεβιτς για την εκπαίδευση των Αλβανών και την έναρξη των μαθημάτων.

4/5: Οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των σερβικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων και των ένοπλων Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου εντάθηκαν σε διάφορες περιοχές και ιδιαίτερα στη Ντετσάνι.
O υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκόρ Ιβανώφ συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από τον οποίο ζήτησε να εξετάζει σοβαρά την πρόταση της διεθνούς κοινότητας για την αποδοχή αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας, Φελίπε Γκονζάλες για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου.
Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στην περιοχή Τζακόβιτσα του Κοσσυφοπεδίου μεταξύ των σερβικών αστυνομικών δυνάμεων και Αλβανών ανταρτών του ΑΣΚ. Οι αστυνομικές δυνάμεις απαγόρευσαν την πρόσβαση στην περιοχή σε δημοσιογράφους και ξένους παρατηρητές με την αιτιολογία, ότι οι ένοπλοι Αλβανοί "πυροβολούσαν προς πάσα κατεύθυνση".

6/5: Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Λένα Χιέιλμ - Βάλεν στο πλαίσιο της επίσκεψης της στο Βελιγράδι είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον υπουργό Εξωτερικών Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς.
Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς υπέβαλε στον Βόσνιο ομόλογο του Αλία Ιζετμπέκοβιτς πρόταση για αποκατάσταση των σχέσεων Γιουγκοσλαβίας- Βοσνίας.

7/5: Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες κατάσχεσαν στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας μεγάλες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών, τα οποία προσπάθησαν να εισάγουν παράνομα στο Κοσσυφοπέδιο Αλβανοί.

8/5:Ο πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς απέρριψε το αίτημα της Διεθνούς Κοινότητας για μεσολάβηση του απεσταλμένου του ΟΑΣΕ Φελίπε Γκονζάλες για την επίλυση του προβλήματος στο Κοσσυφοπέδιο.

9/5: Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα "Ο Ρήγας Φερραίος και οι βαλκανικοί λαοί πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι από τις 7 έως τις 9 Μαϊου.

11/5: Νέος γύρος συνομιλιών διεξήχθη στο Βελιγράδι ανάμεσα στον απεσταλμένο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σχετικά με την κρίση του Κοσσυφοπεδίου

12/5: Οι μάχες στο Κοσσυφοπέδιο συνεχίστηκαν με σφοδρότητα και μάλιστα μεταφέρθηκαν κοντά στην Πρίστινα, παρά τις συνεχείς διαβουλεύσεις των Αμερικανών απεσταλμένων Χόλμπρουκ και Γκέλμπαρντ, με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία, αλλά και τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα.

13/5: Συμφωνία για την έναρξη συνομιλιών άνευ όρων και χωρίς την παρουσία ξένου μεσολαβητή μεταξύ του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του ηγέτη των αλβανόφωνων Ιμπραήμ Ρουγκόβα επιτεύχθηκε μετά από διαβουλεύσεις που είχαν στο Βελιγράδι ο Ρϊτσαρντ Χόλμπρουκ και ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Ο Απελευθερωτικός Στρατός Κοσσυφοπεδίου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον των σερβικών δυνάμεων τους τρεις τελευταίους μήνες στις περιοχές Ντρένιτσα, Ερενίκ, Ντουγκατζίνι, Παστρικού και Λαπ.

14/5: Δύο σύμβουλοι του Ιμπραήμ Ρουγκόβα υπέβαλλαν την παραίτηση τους, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του ηγέτη των αλβανόφωνων του Κοσσυφοπεδίου να αρχίσει το διάλογο με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς χωρίς την παρουσία διεθνούς διαμεσολαβητή. Ο επικεφαλής της εξόριστης κυβέρνησης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Μπουγιάρ Μπουκόσι, χαρκατήρισε από την Ελβετία τις συνομιλίες "το πρώτο βήμα που θα άνοιγε το δρόμο για τη διεξαγωγή σοβαρών διαπραγματεύσεων με στόχο την πολιτική επίλυση του ζητήματος".

12/5: Τέσσερις βουλευτές της ομοσπονδιακής βουλής της Γιουγκοσλαβίας κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του πρωθυπουργού Ράντογιε Κόντις, στον οποίο επέρριψαν ευθύνες για τη συσσώρευση οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών και διεθνών προβλημάτων.

14/5: Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου πρότεινε στη Βουλή τροποποίηση του ισχύοντος νόμου για την εκλογή των βουλευτών που συμμετέχουν στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Σκοπός της πρότασης ήταν η αλλαγή της σύστασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Μαυροβουνίου, που συμμετείχε στην ομοσπονδιακή Βουλή, έτσι ώστε να καταστεί αδύνατη η πρόταση μομφής, κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού της Ο. Δ. Γιουγκοσλαβίας Ράντογιε Κόντιτς.

15/5: Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα, στην πρώτη τους συνάντηση από την έναρξη των εχθροπραξιών, αποφάσισαν τη διεξαγωγή συνομιλιών σε εβδομαδιαία βάση για την εκτόνωση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.
Η Βουλή του Μαυροβουνίου ζήτησε από το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα του Μόμιρ Μπουλάτοβιτς να αποσύρει την πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά της κυβέρνησης του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού της Γιουγκοσλαβίας Ράντογιε Κόντιτς.

18/5: Η ομοσπονδιακή Βουλή της Γιουγκοσλαβίας ψήφισε υπέρ της πρότασης για την αντικατάσταση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού της Ο. Δ. Γιουγκοσλαβίας, Ράντογιε Κόντιτς. Η πρόταση είχε κατατεθεί από το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Μαυροβουνίου το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην προέδρου του Μαυροβουνίου, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς και υποστηρίχθηκε από τα περισσότερα κόμματα που αντιπροσωπεύονται στην ομοσπονδιακή βουλή.
Η Ομάδα Επαφής ανακάλεσε την απόφαση για απαγόρευση των επενδύσεων στην Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας, μετά από τη θετική εξέλιξη, τη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τον ηγέτη των αλβανοφώνων Ιμπραήμ Ρουγκόβα.
Εκατοντάδες Σέρβοι φοιτητές απέκλεισαν την είσοδο του πανεπιστημίου στην Πρίστινα προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο σε Αλβανούς, οι οποίοι επέστρεφαν στα ακαδημαϊκά ιδρύματα του Κοσσυφοπεδίου.

19/5: O Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μετά το πέρας των διαβουλεύσεων που είχε με εκπροσώπους των κομμάτων που αντιπροσωπεύονται στην ομοσπονδιακή Βουλή της Γιουγκοσλαβίας, πρότεινε στο Σώμα να επιλέξει νέο πρωθυπουργό της χώρας τον Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, πρώην πρόεδρο του Μαυροβουνίου και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτό. Η κυβέρνηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού της Γιουγκοσλαβίας Μόμιρ Μπουλάτοβιτς έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την ομοσπονδιακή Βουλή.

21/5: Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου υποστήριξε ότι ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης αποτελεί επίδειξη δύναμης από τους Μιλόσεβιτς και Μπουλάτοβιτς με σκοπό να επηρεάσουν την πολιτική κατάσταση και το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών της 31ης Μαϊου στο Μαυροβούνιο.
Ορκίστηκαν τα μέλη της νέας κυβέρνησης της Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας. Στην κυβέρνηση συμμετέχουν πέντε αντιπρόεδροι και 16 υπουργοί, στελέχη τριών κομμάτων του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας του Σλομπονταν Μιλόσεβιτς, της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς της Μίρα Μάρκοβιτς και του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Μ. Μπουλάτοβιτς.

22/5: Οι ομάδες εργασίας της σερβικής και αλβανικής πλευράς συναντήθηκαν στην Πρίστινα προκειμένου να εξετάσουν τρόπους επίλυσης του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου. Οι κ.κ. Μιλόσεβιτς και Ρουγκόβα συμφώνησαν την έναρξη των συνομιλιών στη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα στο Βελιγράδι.

25/5: Το ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γιουγκοσλαβίας απέρριψε το αίτημα που υπέβαλλε το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών Μαυροβουνίου αμφισβητώντας την εγκυρότητα των αποφάσεων της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης για αντικατάσταση του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού και εκλογή νέου πρωθυπουργού.
Αντιπροσωπεία του δικηγορικού επιμελητηρίου του Κοσσυφοπεδίου παρέδωσε στους εκπροσώπους του δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία φάκελο με στοιχεία για εγκλήματα που διέπραξαν οι σερβικές δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου

26/5: H Βουλή της Σερβίας ψήφισε το επίμαχο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων στη χώρα. Το νομοσχέδιο ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από πανεπιστημιακούς και φοιτητικούς κύκλους, καθώς περιείχε ορισμένες διατάξεις που άλλαζαν το σύστημα διοίκησης των πανεπιστημίων, ενώ προέβλεπε και πιο αυστηρά κριτήρια για την προαγωγή των φοιτητών στα επόμενα πανεπιστημιακά έτη. Συγκεκριμένα με το νέο νομοσχέδιο, οι κοσμήτορες των σχολών ορίζονται πλέον από την κυβέρνηση και όχι από το σώμα των καθηγητών, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.
Την ώρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και χιλίων περίπου φοιτητών, που διαδήλωναν μπροστά στο κοινοβούλιο εναντίον του νέου νόμου. Από την επέμβαση της αστυνομίας τραυματίστηκαν ελαφρά περίπου 10 φοιτητές και τρεις συνελήφθησαν.

29/5: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ουάσινγκτον με αντιπροσωπεία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου με επικεφαλής τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα έκανε γνωστή την αντίθεση των ΗΠΑ στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και τόνισε την αναγκαιότητα συνέχισης του διαλόγου ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.

31/5: Δεκαεπτά πολιτικά κόμματα και συνασπισμοί διεκδίκησαν τις 78 έδρες του Κοινοβουλίου, στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στο Μαυροβούνιο. Ηταν οι τέταρτες εκλογές μετά την εφαρμογή του πολυκομματικού συστήματος το 1989. Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς προκήρυξε τις εκλογές στις 24 Μαρτίου με την αιτιολογία ότι αυτές θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εκτόνωση της πολιτικής κρίσης που είχε ξεσπάσει μετά τη διάσπαση του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών.


Ανασκόπηση 1998 (Γιουγκοσλαβία)

Γενικά Στοιχεία | Πολιτική | Πρόσωπα | Οικονομία | Αμυνα

Ιανουάριος | Φεβρουάριος | Μάρτιος | Απρίλιος | Μάιος | Ιούνιος
Ιούλιος | Αύγουστος | Σεπτέμβριος | Οκτώβριος | Νοέμβριος

Αλβανία | Αρμενία | Αζερμπαϊτζάν | Βουλγαρία | Γεωργία | Γιουγκοσλαβία | Ελλάδα
Κροατία | Κύπρος | Μολδαβία | Ουκρανία | ΠΓΔΜ | Ρουμανία | Ρωσία | Τουρκία

Για σχόλια και παρατηρήσεις επικοινωνήστε με webmaster@philippos.mpa.gr
© 1998 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων