Σημαία

Επιλογή Μήνα

Ανασκόπηση 1998
Σ Ε Π Τ Ε Μ Β Ρ Ι Ο Σ

1/9: O ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Γιουγκοσλαβία, πρέσβης στην ΠΓΔΜ, Κρίστοφερ Χιλ και ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εξέτασαν το πλαίσιο μιας συμφωνίας για την επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο για την οποία μετά από διάστημα 3 - 5 ετών θα υπάρχει δυνατότητα αναθεώρησης και βελτίωσης σε επιμέρους σημεία.

2/9: Συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας και των Αλβανών ανταρτών στα χωριά του Πρίζρεν στο Κοσσυφοπέδιο, όπου μέλη της σερβικής αστυνομίας καταδίωκαν ένοπλους Αλβανούς που διέφυγαν μετά από επίθεση σε αστυνομικά τμήματα με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες.
Ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν και ο Αμερικανός ομόλογός του Μπιλ Κλίντον, σε κοινή συνέντευξη τύπου στη Μόσχα απηύθυναν έκκληση προς τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να σταματήσει "όλες τις ενέργειες καταπίεσης" στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και να επιτρέψει στους διεθνείς οργανισμούς να επέμβουν.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Νικολάι Αφανασιέσκι συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον Αμερικανό απεσταλμένο Κρίστοφερ Χιλ. Ο Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε ότι στις συνομιλίες εξετάστηκε το πλαίσιο μίας ειδικής συμφωνίας για ανακωχή, η οποία μετά από διάστημα τριών έως πέντε ετών θα επιτρέπει επανεξέταση του ζητήματος για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.
Ο Κρίστοφερ Χιλ μετέβη στην Πρίστινα για να παρουσιάσει στην αλβανική πλευρά το σχέδιο για επίλυση της κρίσης του Κοσσυφοπεδίου με ρήτρα αναθεώρησης. Ο κ. Χιλ μετά το τέλος των συνομιλιών δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι μετά από μία τριετία θα πρέπει να επανεξεταστεί ο βαθμός εξομάλυνσης της κατάστασης.
Το συμβούλιο του ΝΑΤΟ συνεδρίασε στις Βρυξέλλες και ανακοίνωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι ετοιμασίες για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ της πολιτικής επίλυσης της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.
Μέλη διεθνούς αποστολής παρατηρητών από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία δέχθηκαν επίθεση και κακοποιήθηκαν από Αλβανούς αντάρτες - μέλη του ΑΣΚ στο χωριό Παγκαρούσα στο Κοσσυφοπέδιο.

4/9: Οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Νικολάι Αφανασιέσκι και Ιγκόρ Ιβάνοφ πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Βελιγράδι και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας. Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας δήλωσε ότι το κράτος, και οι αρχές της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας εγγυώνται σε όλους τους πολίτες που εγκατέλειψαν προσωρινά τις εστίες τους την ασφαλή επιστροφή και ότι είναι ευπρόσδεκτη η συμμετοχή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στις δραστηριότητες του κράτους για την παροχή οργανωμένης βοήθειας στον πληθυσμό.

7/9: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε, μετά την άρση των ελληνικών επιφυλάξεων, την εφαρμογή της απόφασης για απαγόρευση των πτήσεων των αεροπλάνων της γιουγκοσλαβικής κρατικής αεροπορικής εταιρίας JAT στην επικράτεια των κρατών- μελών της.
Τα κρατικά σερβικά μέσα μαζικής ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ένας μεγάλος αριθμός Αλβανών προσφύγων του Κοσσυφοπεδίου, επέστρεψε μαζικά στις εστίες του. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αιχμαλώτισαν 450 ένοπλους Αλβανούς, μέλη του "Απελευθερωτικού Στρατού Κοσσυφοπεδίου" και πως αρκετοί άλλοι ένοπλοι Αλβανοί παρέδωσαν τον οπλισμό τους.

8/9: Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να παράσχει χρηματική βοήθεια ύψους 7,5 εκατομμυρίων μάρκων για την περίθαλψη των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο, που κατέφυγαν στο Μαυροβούνιο.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Τζων Σάτακ συναντήθηκε στην Ποντγκόριτσα με τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς. Ο κ. Τζουκάνοβιτς τόνισε ότι το Μαυροβούνιο δεν πρόκειται να αποδεχθεί επίλυση του προβλήματος στο Κόσοβο, η οποία θα μειώνει έστω και ελάχιστα τη θέση αυτής της δημοκρατίας στη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία.

10/9: Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Ζίβαντιν Γιοβάνοβιτς πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ελλάδα και συναντήθηκε με τον Έλληνα ομόλογό του. Σε ότι αφορά την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Πάγκαλος εκτίμησε ότι υπάρχει μεταβολή των συνθηκών προς το καλύτερο, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει για ειρηνική λύση σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα, μέσα πάντα στο πλαίσιο των υφισταμένων συνόρων και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του στην πολιτική των κυρώσεων, χαρακτηρίζοντας την αναποτελεσματική, ενώ επεσήμανε ότι πρέπει η Γιουγκοσλαβία να ενσωματωθεί στην ευρωπαϊκή ζωή. Ο κ. Γιοβάνοβιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος, ως προς τις εξελίξεις που σημειώνονται στο Κοσσυφοπέδιο, διευκρινίζοντας ότι η αισιοδοξία του οφείλεται σε τέσσερα βασικά στοιχεία: Την επιστροφή ήδη 60.000 προσφύγων στο Κοσσυφοπέδιο, την εφαρμογή εκπαιδευτικής συμφωνίας, την επιστροφή οπλισμού και την ομαλοποίηση της οικονομικής ζωής.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον ενέκρινε βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων για τους πρόσφυγες του Κοσσυφοπεδίου.

13/9: Η κυβέρνηση του Μαυροβούνιου ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν οι δυνατότητες να δεχθεί και άλλους πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο πληροφόρησης στο Μαυροβούνιο κατέφυγαν 72.350 πρόσφυγες, δηλαδή 11,6% του συνολικού πληθυσμού του.

16/9: Συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ των Αλβανών ανταρτών και των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας, στις περιοχές Σάλια και Μπαϊγκόρα στο Κοσσυφοπέδιο. Επεισόδιο σημειώθηκε χθες το βράδυ στα γιουγκοσλαβοαλβανικά σύνορα, όταν ομάδα δέκα ένοπλων Αλβανών μπήκε στο γιουγκοσλαβικό έδαφος. Οι ένοπλοι Αλβανοί σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα και χειροβομβίδες εναντίον Γιουγκοσλάβων στρατιωτών στο φυλάκιο Μπόσκο Ζίλοβιτς, οι οποίοι ανταπέδωσαν τα πυρά και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στο αλβανικό έδαφος.

20/9: Η αλβανόφωνη συμβουλευτική ομάδα, η οποία ορίστηκε από τον ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα να εκπροσωπεί την Πρίστινα στις διαβουλεύσεις με το Βελιγράδι, ανακοίνωσε τη δική της πρόταση για μία προσωρινή συμφωνία, μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στο Κοσσυφοπέδιο. Βασικά σημεία της συμφωνίας ήταν ο καθορισμός προσωρινού καθεστώτος για το Κοσσυφοπέδιο με τρόπο, ώστε η περιοχή αυτή να είναι ισότιμη με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, στο πλαίσιο της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας, η διεξαγωγή γενικών εκλογών για την εκλογή προέδρου, κυβέρνησης και μελών του κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου εντός τριών μηνών από την ημέρα της υπογραφής της προσωρινής συμφωνίας με την παρουσία διεθνών παρατηρητών. Επίσης στο σχέδιο συμπεριλαμβανόταν η λειτουργία αυτόνομων δικαστικών και εκτελεστικών οργάνων, η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων και η δίωξη μόνο εκείνων των ατόμων εναντίον των οποίων υπάρχουν αποδείξεις ότι διέπραξαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

23/9: Με 14 ψήφους υπέρ και 1 ουδέτερη, αυτή της Κίνας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα για το Κοσσυφοπέδιο. Με το ψήφισμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός και των εχθροπραξιών, καθώς και την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των οργάνων της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και της ηγεσίας των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου με τη συμμετοχή του διεθνούς παράγοντα. Το Συμβουλίο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε από τις αρχές της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας να αποσύρουν τις δυνάμεις ασφαλείας από το Κοσσυφοπέδιο και να επιτρέψουν την ελεύθερη διακίνηση των εκπροσώπων των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των διεθνών παρατηρητών στο Κοσσυφοπέδιο και να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ομαλή επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους και κάλεσε την ηγεσία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου να καταδικάσει την τρομοκρατία στην περιοχή. Το ψήφισμα ανέφερε ότι σε περίπτωση που οι αιτιάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν γίνουν σεβαστές τότε αυτό θα εξέταζε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή τους.
Εκπρόσωποι μεγάλων ελληνικών εταιριών που συμμετέχουν στο νεοϊδρυθέν ελληνο-γιουγκοσλαβικό επιχειρηματικό συμβούλιο, συναντήθηκαν στο Βελιγράδι, με τον Πρόεδρο της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Οι Έλληνες επιχειρηματίες ενημέρωσαν τον κ. Μιλόσεβιτς για το ενδιαφέρον που υπάρχει από ελληνικής πλευράς για συνεργασία με Γιουγκοσλάβους εταίρους στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας, της γεωργίας, του εμπορίου, των συγκοινωνιών, των τηλεπικοινωνιών και άλλων μορφών οικονομικής συνεργασίας, καθώς και για τις δυνατότητες που υπάρχουν για επενδύσεις ελληνικών κεφαλαίων σε έργα ανάπτυξης στην γιουγκοσλαβική οικονομία.

24/9: Ο υπουργός Εξωτερικών της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Ζιβαντίν Γιοβάνοβιτς, εξέφρασε την αντίθεση της χώρας του για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

25/9: Η μεγάλη επιχείρηση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον ένοπλων Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου κοντά στο βουνό Τσίτσα Βίτσα στο κεντρικό Κοσσυφοπέδιο έληξε με επιτυχία. Οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν αρκετούς πυρήνες των ένοπλων Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και κατέσχεσαν μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών και όπλων.

28/9: Η βουλή της Σερβίας σε έκτακτη συνεδρίαση για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία προσωρινού διοικητικού σώματος για το Κοσσυφοπέδιο με πρόεδρο τον υπουργό Αθλητισμού της Σερβίας, Ζόραν Αντζέλκοβιτς. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίρκο Μαριάνοβιτς ανήγγειλε το τέλος των επιχειρήσεων των κυβερνητικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο και γνωστοποίησε ότι η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή θα μειωθεί.

29/9: Άρχισε η αποχώρηση των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας από τις περιοχές του Κοσσυφοπεδίου, όπου τις προηγούμενες μέρες είχαν διεξαχθεί ένοπλες συγκρούσεις με Αλβανούς αυτονομιστές αντάρτες. Η αποχώρηση των δυνάμεων ασφαλείας πραγματοποιήθηκε μια ημέρα μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού της Σερβίας, Μίρκο Μαριάνοβιτς, για μείωση της παρουσίας των κυβερνητικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο και μετά τη συνάντηση που είχαν οι πρεσβευτές των χωρών - μελών της Ομάδας Επαφής με τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι για το θέμα αυτό.

30/9: Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την κεντρική Σερβία. Το επίκεντρο εντοπίστηκε στην πόλη Βάλιεβο, 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου.


Ανασκόπηση 1998 (Γιουγκοσλαβία)

Γενικά Στοιχεία | Πολιτική | Πρόσωπα | Οικονομία | Αμυνα

Ιανουάριος | Φεβρουάριος | Μάρτιος | Απρίλιος | Μάιος | Ιούνιος
Ιούλιος | Αύγουστος | Σεπτέμβριος | Οκτώβριος | Νοέμβριος

Αλβανία | Αρμενία | Αζερμπαϊτζάν | Βουλγαρία | Γεωργία | Γιουγκοσλαβία | Ελλάδα
Κροατία | Κύπρος | Μολδαβία | Ουκρανία | ΠΓΔΜ | Ρουμανία | Ρωσία | Τουρκία

Για σχόλια και παρατηρήσεις επικοινωνήστε με webmaster@philippos.mpa.gr
© 1998 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων