Σημαία

Επιλογή Μήνα

Ανασκόπηση 1998
Ι Ο Υ Ν Ι Ο Σ

1/6: Ο συνασπισμός τριών κομμάτων "Να ζήσουμε καλύτερα", του οποίου ηγείται ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς, αναδείχθηκε νικητής των κοινοβουλευτικών εκλογών.

2/6: Νέο κύμα βίας ξέσπασε στο Κοσσυφοπέδιο δημιουργώντας κλίμα πανικού στους κατοίκους της σερβικής αυτής επαρχίας και αυξάνοντας τη φημολογία για γενίκευση της σύρραξης. Δεκάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ το πρώτο μαζικό κύμα προσφύγων Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο κατέφυγε στην Αλβανία.

3/6: Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στο δυτικό Κοσσυφοπέδιο, η περιοχή παρέμεινε αποκλεισμένη και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες διακόπηκαν. Σύμφωνα με αλβανικές πηγές οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας βομβάρδισαν αρκετά χωριά στο νοτιοδυτικό Κοσσυφοπέδιο, ενώ μεγάλο κύμα Αλβανών προσφύγων κατέφυγε στα δάση ή στην Αλβανία.

4/6: Τα κόμματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου διοργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πρίστινα, ζητώντας την άμεση επέμβαση του ΝΑΤΟ.

5/6: Ο προγραμματισμένος δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της σερβικής και της αλβανικής πλευράς στην Πρίστινα δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω της μη προσέλευσης της αλβανικής αντιπροσωπείας, η οποία υποστήριξε ότι η έξαρση βίας που σημειώθηκε στο Κοσσυφοπέδιο δεν ευνοεί τη διεξαγωγή των συνομιλιών για την επίλυση της κρίσης.

8/6:Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν στο Λουξεμβούργο το "πάγωμα" του εξωτερικού κεφαλαίου της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και την απαγόρευση των επενδύσεων στη Σερβία. Σχετικά με τον ΑΣΚ, οι 15 υπουργοί τόνισαν την ανάγκη λήψης μέτρων προκειμένου να σταματήσει η ροή χρημάτων και όπλων.
Ομάδα 50 διπλωματών ξένων χωρών στο Βελιγράδι επισκέφθηκαν με τη συνοδεία ισχυρών δυνάμεων της σερβικής αστυνομίας, τις περιοχές του Ντέτσανι και της Τζάκοβιτσα του Κοσσυφοπεδίου, όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες συγκρούσεις μεταξύ αλβανοφώνων και των σερβικών δυνάμεων.
Ο πρωθυπουργός της εξόριστης κυβέρνησης της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου Μπουγιάρ Μπουκόσι μετέβη στα Τίρανα προκειμένου να εξετάσει με την αλβανική κυβέρνηση το συντονισμό των ενεργειών για την αντιμετώπιση της κρίσης και να επισκεφθεί τα κέντρα υποδοχής των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο.
Μονάδες του Γιουγκοσλαβικού Στρατού στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας - Αλβανίας εμπόδισαν παράνομη εισαγωγή όπλων από την Αλβανία.

9/6: Το Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ παρουσίασε προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο στην πολιτική ηγεσία των κρατών -μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Ενα από τα σχέδια του ΝΑΤΟ αφορούσε κοινή αεροπορική και χερσαία επιχείρηση των νατοϊκών δυνάμεων εντός του εδάφους του Κοσσυφοπεδίου προκειμένου να απομακρυνθούν οι σερβικές μονάδες από την περιοχή και να τερματιστούν οι συγκρούσεις με τον ΑΣΚ και στη συνέχεια εγκατάσταση πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης.

10/6: Ο Ελληνας υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών Τάσος Μαντέλης κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης στο Βελιγράδι είχε συναντήσεις με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία. Στη συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών της Γιουγκοσλαβίας κ. Ντρομπνιάκοβιτς συμφωνήθηκε να αρθούν οι περιορισμοί στη χορήγηση αδειών διέλευσης για τα ελληνικά φορτηγά που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο της Γιουγκοσλαβίας για τη διακίνηση προϊόντων όπως εξετασθούν οι δυνατότητες για τη μείωση των δασμών που καταβάλουν οι Έλληνες μεταφορείς κατά τη διέλευσή τους μέσω της Γιουγκοσλαβίας και απλοποιηθούν οι διαδικασίες στα σύνορα για την αποτελεσματικότερη διακίνηση επιβατών και προϊόντων.
Οι εκπρόσωποι των χωρών - μελών της Ομάδας Επαφής συνεδρίασαν στο Παρίσι και αποφάσισαν ομόφωνα την εφαρμογή πακέτου προτάσεων για τη διακοπή των συγκρούσεων στο Κοσσυφοπέδιο.

15/6: Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας μετέβη στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να ασκήσει όλη του την επιρροή επί του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, προκειμένου να τερματιστεί η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο.
Οι 15 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. που συνεδρίασαν στο Κάρντιφ συζητώντας για το Κοσσυφοπέδιο αποφάσισαν ότι η στρατιωτική βία που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση του Βελιγραδίου κατά των Κοσοβάρων είναι δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση των γεγονότων και ότι το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου δεν αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Γιουγκοσλαβίας.

16/6: Ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατά τη συνάντησή του με τον Μπόρις Γέλτσιν στη Μόσχα αποδέχτηκε την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου για την επίλυση της κρίσης. Ο κ. Μιλόσεβιτς σημείωσε πως δεν θα θέσει περιορισμούς στην είσοδο διεθνών διπλωματικών αντιπροσωπειών στο Κοσσυφοπέδιο, δεν δέχθηκε όμως να προχωρήσει σε ανάκληση των στρατευμάτων της χώρας του από το Κοσσυφοπέδιο

22/6: Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Νικολάι Αφανασέφσκι πραγματοποίησε περιοδεία στη Γιουγκοσλαβία. Κατά την παραμονή του στην Πρίστινα απηύθυνε έκκληση προς τις σερβικές αρχές και τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου για σύνεση, εγκράτεια κι επανέναρξη του διαλόγου, με στόχο την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

24/6: Η συνάντηση του Αμερικανού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ με μέλη της ομάδας των Αλβανών, που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους της σερβικής κυβέρνησης, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι Αλβανοί επέμεναν στις θέσεις τους, ότι δηλαδή, δεν πρόκειται να προσέλθουν εκ νέου στις διαπραγματεύσεις, αν δεν αποχωρήσουν από το Κοσσυφοπέδιο "οι σερβικές δυνάμεις καταστολής". Ο Χόλμπρουκ συναντήθηκε και με δύο ένοπλους αυτονομιστές, σε χωριό που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Αλβανία. Ήταν η πρώτη φορά, που δυτικός διπλωμάτης συναντήθηκε με αντάρτες του ΑΣΚ.
Ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου Ιμπραήμ Ρουγκόβα μετέβη στις Βρυξέλλες και μετά τις συνομιλίες, που είχε με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι "το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να τεθεί υπό την προστασία της διεθνούς κοινότητας, να γίνει, δηλαδή, προτεκτοράτο και να δοθεί ακολούθως η ευκαιρία στο λαό του Κοσσυφοπεδίου να αποφασίσει για το μέλλον του.

30/6: Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς πρότεινε για νέο πρωθυπουργό τον Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών, ο οποίος ήταν και επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης.


Ανασκόπηση 1998 (Γιουγκοσλαβία)

Γενικά Στοιχεία | Πολιτική | Πρόσωπα | Οικονομία | Αμυνα

Ιανουάριος | Φεβρουάριος | Μάρτιος | Απρίλιος | Μάιος | Ιούνιος
Ιούλιος | Αύγουστος | Σεπτέμβριος | Οκτώβριος | Νοέμβριος

Αλβανία | Αρμενία | Αζερμπαϊτζάν | Βουλγαρία | Γεωργία | Γιουγκοσλαβία | Ελλάδα
Κροατία | Κύπρος | Μολδαβία | Ουκρανία | ΠΓΔΜ | Ρουμανία | Ρωσία | Τουρκία

Για σχόλια και παρατηρήσεις επικοινωνήστε με webmaster@philippos.mpa.gr
© 1998 Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων