Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

1 Δεκεμβρίου : Την αναγνώριση "τουρκικής μειονότητας" στη Βουλγαρία, ζητά ο ηγέτης του μουσουλμανικού "Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών", Αχμέτ Ντογκάν, από το βήμα της Τρίτης Εθνικής Διάσκεψης του Κινήματος.

2 Δεκεμβρίου : Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ και ο Σκοπιανός ομόλογός του, Κίρο Γκλιγκόροφ, συναντώνται στη Λισαβόνα στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής του ΟΑΣΕ. Ο κ. Γκλιγκόροφ προτείνει να υπογραφούν οι 12 διακρατικές συμφωνίες που εκκρεμούν από το 1992, χωρίς ωστόσο να αναφέρει σε ποια γλώσσα θα γίνει αυτό. "Θα εξετάσουμε όλες τις εκδοχές", υπόσχεται ο Ζ.Ζέλεφ.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Ελλάδος, πτέραρχος Α.Τζογάνης, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία, μετά από πρόσκληση του Βούλγαρου ομολόγου του, στρατηγού Τσβετάν Τοτομίροφ.

Στις 4 Δεκεμβρίου οι δυο πλευρές υπογράφουν πρόγραμμα συνεργασίας στον τομέα της άμυνας μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, για το 1997.

5 Δεκεμβρίου : Νέα διολίσθηση του βουλγαρικού νομίσματος, λεβ. Το 1 δολάριο ανταλλάσσεται με 418 έως 450 λεβ.

Η Βουλγαρία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μονομερή μείωση των στρατιωτικών της δυνάμεων, γράφει η εφημερίδα "Σταντάρτ" της Σόφιας, η οποία επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Ντιμίταρ Παβλόφ.

6 Δεκεμβρίου : Αρχίζουν στη Σόφια τριήμερες συνομιλίες, μεταξύ αντιπροσωπειών της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, για τις διμερείς σχέσεις και τα προβλήματα της Βαλκανικής.

9 Δεκεμβρίου : Νέο χαρτονόμισμα των 10.000 λέβα, η αξία του οποίου υπερβαίνει τον κατώτατο εργατικό μισθό στη χώρα, θέτει σε κυκλοφορία η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας.

10 Δεκεμβρίου : Στο 223,6% φτάνει ο πληθωρισμός στη Βουλγαρία από την αρχή του 1996, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

11 Δεκεμβρίου : Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ, επιστρέφει για νέα εξέταση στη Βουλή τον Νόμο για την προώθηση και την προστασία των ξένων επενδύσεων.

12 Δεκεμβρίου : Ενενήντα τέσσερις βουλευτές υποβάλουν αίτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας, ζητώντας να κριθεί ως αντισυνταγματικό το μουσουλμανικό "Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών".

Μια εβδομάδα αργότερα, το Συνταγματικό Δικαστήριο απορρίπτει την αίτησή τους.

13 Δεκεμβρίου : Διεθνή διάσκεψη για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς στις πρώην κομμουνιστικές χώρες, διεξάγεται στη Σόφια, στο πλαίσιο του προγράμματος "Octopus" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

16 Δεκεμβρίου : Το θέμα της κατασκευής του μεταφορικού διαδρόμου Ανατολής- Δύσης, συζητούν ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ και ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Τουρκίας, Γιαλαμ Ερες, στη Σόφια.

Σε τρόφιμα ξοδεύουν το 46% των μηνιαίων αποδοχών τους οι Βούλγαροι πολίτες, όπως προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικών και Συνδικαλιστικών Ερευνών.

17 Δεκεμβρίου : Αποβιώνει ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Βουλής της Βουλγαρίας, Στάνκο Τόντοροφ, σε ηλικία 76 ετών.

19 Δεκεμβρίου : Αντικυβερνητική διαδήλωση στη Σόφια οργανώνουν η "Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων" και η "Ένωση Αλλαγή", στην οποία υπάγονται 24 συνδικαλιστικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

20 Δεκεμβρίου : Σε 310 εκατομμύρια δολάρια ανέρχονται οι ξένες επενδύσεις που έγιναν κατά το 1996 στη Βουλγαρία, ανακοινώνει ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας, Ρούμεν Γκέτσεφ.

21-22 Δεκεμβρίου : Ο Ζαν Βίντενοφ ανακοινώνει την παραίτησή του ως πρωθυπουργού και ως ηγέτη των Σοσιαλιστών, στο έκτακτο, 42ο, συνέδριο του κυβερνώντος Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

24 Δεκεμβρίου : Νέος ηγέτης του κυβερνώντος Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος εκλέγεται ο Γκεόργκι Παρβάνοφ.

28 Δεκεμβρίου : Η παραίτηση της κυβέρνησης Βίντενοφ γίνεται δεκτή από τη Βουλή.

Ανοίγει ο δρόμος για κυβερνητικό ανασχηματισμό στη Βουλγαρία.

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency