Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΜΑΪΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

2 Μαΐου : Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα φτάνει στη Σόφια, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με σκοπό την εξέταση των δυνατοτήτων διεύρυνσης της Συμμαχίας προς Ανατολάς.

3 Μαΐου : Συνάντηση των γενικών διευθυντών και αρμοδίων παραγόντων από τα υπουργεία Εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών, αρχίζει στη Σόφια, με σκοπό την προετοιμασία του φόρουμ των Βαλκάνιων υπουργών Εξωτερικών, που θα γίνει τον Ιούνιο, στη βουλγαρική πρωτεύουσα.

6 Μαΐου : "Η Βουλγαρία είναι η μοναδική χώρα μεταξύ των πρώην σοσιαλιστικών χωρών, η οποία δεν έχει δηλώσει κατηγορηματικά τη βούλησή της για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ", τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ, σε χαιρετιστήριο μήνυμα για την ημέρα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

10 Μαΐου : Αυξάνονται σημαντικά τα ετήσια επιτόκια στη Βουλγαρία, από το 67% στο 108%, έπειτα από απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας.

Η Βουλή αποδέχεται την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, Λιουμπομίρ Νάτσεφ και την αντικατάστασή του με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, Νικολάι Ντόμπρεφ.

12 Μαΐου : Το κλείσιμο 67 προβληματικών κρατικών επιχειρήσεων, με απώτερο σκοπό τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος της Βουλγαρίας και την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, συμπεριλαμβάνεται στο "πακέτο" μεταρρυθμίσεων που αποφασίζει η βουλγαρική κυβέρνηση και το οποίο εγκρίνεται από το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα κατά τη διάρκεια ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου του.

16 Μαΐου : Η εξέλιξη των διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων στη Βουλγαρία είναι στο επίκεντρο της συνάντησης της επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Βουλγαρία, Αν Μαγκέρκ, με Βούλγαρους αξιωματούχους στη Σόφια.

21 Μαΐου : Η Βουλγαρία γίνεται μέλος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Δορυφορικών Επικοινωνιών (EUTELSAT).

25 Μαΐου : Ο έκπτωτος βασιλιάς Συμεών ο Β΄ φτάνει στη Σόφια.

Ο Συμεών ο Β΄, που ζει εξόριστος στην Ισπανία, είχε εγκαταλείψει τη Βουλγαρία σε ηλικία εννέα ετών, όταν, το 1946, με δημοψήφισμα αποφασίστηκε η εγκαθίδρυση του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα.

30 Μαΐου : Την προώθηση της απόφασης για τη λειτουργία της Παρευξείνιας Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, ζητά στη Σόφια ο υφυπουργός Οικονομίας της Ελλάδας, Εμ. Μπεντενιώτης, κατά τη διάρκεια της 18ης συνόδου της μικτής διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας- Βουλγαρίας, στη Σόφια. Οι συνομιλίες περιστρέφονται σε θέματα εμπορίου, τραπεζικού συστήματος, μεταφορών, εργατικών θεμάτων, τηλεπικοινωνιών, κατασκευών και τουρισμού. Εξετάζονται και λεπτομέρειες για την διάνοιξη των τριών νέων συνοριακών διόδων μεταξύ Ελλάδας- Βουλγαρίας.

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency