Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΜΑΡΤΙΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

1 Μαρτίου : Η βουλγαρική αντιπολίτευση ζητά από τη Βουλή την απομάκρυνση της υπουργού Υγείας, Μίμι Βίτκοβα, διότι δεκάδες άνθρωποι στη Βουλγαρία μολύνθηκαν από τον ιο του AIDS, μετά από χρήση παράγωγων αίματος, κατά το 1994 και 1995.

6 Μαρτίου : Ο διευθυντής του τμήματος "Συναλλαγματικές επιχειρήσεις" της Βουλγαρικής Κεντρικής Τράπεζας, Στογιάν Σούκεροφ, ανακοινώνει ότι οι πληρωμές της Βουλγαρίας προς τους ξένους χρηματοδότες, χωρίς τα χρέη των τραπεζών, μέχρι το τέλος του 1996 θα υπερβούν τα 700 εκατομμύρια δολάρια.

10 Μαρτίου : Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντρέι Λουκάνοφ, κατηγορεί το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα για "επιστροφή στον σταλινισμό" και κάνει λόγο για "κίνδυνο συγχώνευσης του κράτους με την αστυνομία".,

14-15 Μαρτίου : Τη Μόσχα επισκέπτεται ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ζαν Βίντενοφ. Τα κυριότερα θέματα συνομιλιών του με τους Ρώσους αξιωματούχους είναι η παροχή τελωνειακών ελαφρύνσεων για τα βουλγαρικά προϊόντα από τη Μόσχα, η ανάθεση των έργων κατασκευής των αγωγών φυσικού αερίου στην βουλγαρορωσική εταιρία "Τοπένερτζι" και η εκμετάλλευσή τους από τη μικτή εταιρία, η εξόφληση του χρέους της "Μπούλμπανκ" στις πρώην σοβιετικές τράπεζες.

Υπογράφονται έξι συμφωνίες για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Βουλγαρίας και Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βίκτωρ Τσερνομίρντιν, αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η κατάσταση στην Τσετσενία να επηρεάσει την υλοποίηση του σχεδίου κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο των συνομιλιών του στη Μόσχα με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ζαν Βίντενοφ.

16 Μαρτίου : Την κοινή βούληση της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για υλοποίηση του σχεδίου κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, εκφράζουν σε συνάντησή τους, στη Σόφια, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ζαν Βίντενοφ.

Αρχίζει η τριήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Θ.Πάγκαλου, της Βουλγαρίας, Γκ.Πίρινσκι και τη Ρουμανίας, Τ.Μελεσκάνου, στη Βάρνα.

22 Μaρτίου : Έκκληση στη βουλγαρική κυβέρνηση να κλείσει ο πυρηνικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, απευθύνει ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Ρόμαν Χέρτζογκ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στη Σόφια.

26 Μαρτίου : Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ζ.Ζέλεφ συναντάται στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, ενώ ο πρόεδρος της Ρωσικής Ντούμα, Γκενάντι Σελεζνιόφ, επισκέπτεται τη Σόφια και σημειώνει ότι η Ρωσία δεν μπορεί και δεν θέλει να επηρεάσει καμία χώρα στο θέμα της ένταξης ή μη στο ΝΑΤΟ.

Την επόμενη ημέρα ο πρόεδρος της Μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ε.Ε.- Βουλγαρίας, Νίκος Παπακυριαζής, τονίζει την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία Βουλγαρίας- Ευρωπαϊκης Ένωσης, στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων- Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Βουλγαρίας, στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετέχει και ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ζ.Ζέλεφ.

28 Μαρτίου : Τις δυο ελληνοβουλγαρικές συμφωνίες για τη χρήση των υδάτων του ποταμού Νέστου και τη διάνοιξη τριών νέων μεθοριακών διόδων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, επικυρώνει η βουλγαρική Βουλή.

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency