Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 1996 - ΙΟΥΛΙΟΣ

[Ιανουάριος] [Φεβρουάριος] [Μάρτιος] [Απρίλιος] [Μάιος] [Ιούνιος]
[Ιούλιος] [Αύγουστος] [Σεπτέμβριος] [Οκτώβριος] [Νοέμβριος] [Δεκέμβριος]

1 Ιουλίου : "Η Ελλάδα υποστηρίζει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο σε όλα τα Κοινοτικά όργανα και όλες τις φάσεις το αίτημα της Βουλγαρίας για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση", τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γεώργος Ρωμαίος, ο οποίος βρίσκεται στη Σόφια για διήμερη επίσκεψη.

Στις 2 Ιουλίου ο κ.Ρωμαίος συναντάται διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ και με τον πρωθυπουργό, Ζαν Βίντενοφ με τον οποίο εξετάζει το θέμα της προετοιμασίας της συνάντησης των Βαλκάνιων υπουργών Εξωτερικών στη Σόφια.

Την επόμενη ημέρα, σε συνέντευξη τύπου στη Σόφια, ο κ.Ρωμαίος καλεί την ΠΓΔΜ να σέβεται το διεθνές δίκαιο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα της ΠΓΔΜ να παραστεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", όνομα με το οποίο την έχει αναγνωρίσει η Βουλγαρία.

Αυξάνονται κατά 118% οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, της θέρμανσης και του νερού. Ανεβαίνουν και οι τιμές των τηλεφωνικών και ταχυδρομικών υπηρεσιών, των τσιγάρων και ποτών κα.

4 Ιουλίου : Με την εκλογή του τέως μητροπολίτη Νευροκοπίου, Ποιμένα ως νέου "Πατριάρχη", ολοκληρώνεται το λεγόμενο "εκκλησιαστικό και λαϊκό συνέδριο" των σχισματικών της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

6 Ιουλίου : Χωρίς την ΠΓΔΜ, η απουσία της οποίας εκτιμάται από τους διπλωματικούς κύκλους της Βουλγαρίας, ως σοβαρό πολιτικό λάθος, αρχίζει στη Σόφια η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών.

Την ετοιμότητα της Ελλάδας για διάλογο επί των τρόπων περαιτέρω προώθησης της συνεργασίας των βαλκανικών χωρών, υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος χαρακτηρίζει ως λάθος την απόφαση της ΠΓΔΜ να μην παραστεί στη συνάντηση της Σόφιας και σημειώνει πως "η Ελλάδα επιθυμεί τη συντομότερη δυνατή ενσωμάτωση των Σκοπίων στη διεθνή κοινότητα".

7 Ιουλίου : Την επεξεργασία ειδικών προγραμμάτων για ανάπτυξη της διασυνοριακής συνεργασίας με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών, για ενθάρρυνση του εμπορίου και των επενδύσεων, για καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, προβλέπει μεταξύ άλλων η Διακήρυξη καλής γειτονίας, σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στα Βαλκάνια, την οποία υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών και ανώτεροι διπλωμάτες των βαλκανικών χωρών, στη Σόφια.

13 Ιουλίου : Προεδρική Δημοκρατία προτείνει να γίνει η Βουλγαρία, ο Πρόεδρος της χώρας, Ζέλιου Ζέλεφ.

24 Ιουλίου : Την αναπτυγμένη δραστηριότητα της μικτής κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης- Βουλγαρίας, τονίζουν οι συμπρόεδροί της Επιτροπής, Ν.Παπακυριαζής και Νικολάι Κάμοφ, κατά την έναρξη της Τρίτης Συνόδου της στη Σόφια.

[Γεωγραφία] [Πολιτική] [Οικονομία] [Αμυνα] [Ανασκόπηση]


Copyright 1996 Macedonian Press Agency